Industriarbetarnas tidning

”Höj a-kassan till 90 procent av lönen”

28 maj, 2012

Skrivet av Hans Larsson

LO-KONGRESSEN Ersättningen i a-kassan måste höjas till 90 procent av lönen. Det krävde den pågående LO-kongressen på måndagsförmiddagen och gick därmed än en gång emot LO-styrelsen, som tyckte det skulle räcka med att kräva 80 procent.

Efter en intensiv debatt beslöt LO-kongressen att höja kravet på ersättning i a-kassan från dagens 80 procent till 90. Och avgiften som den enskilde betalar till a-kassan ska dessutom sänkas, så att alla kan vara med.

Den nyvalde LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson togs lite på sängen av beslutet, men sa vid en presskonferens med den nya LO-ledningen att man naturligtvis skulle följa kongressens beslut och verka för 90 procent:

– Men som det ser ut i dag, när två tredjedelar av de arbetslösa är utförsäkrade och många bara får 50 procent av lönen i ersättning, så måste vi betrakta 90 procent som ett mera långsiktigt mål. Och vägen för att nå det målet går via en höjning av taket i a-kassan, sa Thorwaldsson.

Den nya ledningen slog också fast att kampen mot arbetslösheten, och främst då den bland ungdomar, har högsta prioritet när man nu sjösätter det ”nya LO”.

– Att 153 000 ungdomar går arbetslösa är ingen synvilla. En hel ungdomsgeneration är på väg att gå förlorad, medan regeringen tittar på. Vi ska driva på, bland annat för att öka kvaliteten i skolan, så att fler ungdomar får en bättre utbildning och därmed större möjligheter att få jobb, sa den nya vice ordföranden Tobias Baudin.

Och Karl-Petter Thorwaldsson lovade att nya LO ska bli en ”blåslampa i häcken” inte bara på regeringen, utan även på det socialdemokratiska partiet:

– LO har förlorat mark i flera avseenden, liksom partiet. Det är bara att inse att arbetarrörelsen har förlorat jobbfrågan till högern. Många LO-medlemmar, inte minst de arbetslösa, har anledning att vara besvikna på oss, men nu ska vi ta tillbaka initiativet i kampen för ”Arbete åt alla”, lovade Thorwaldsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.