Industriarbetarnas tidning

IF Metall: Miljonförslag gav för dåligt betalt

2 maj, 2012

Skrivet av

Ett förbättringsförslag från en anställd ska ha sparat Astra Zeneca i Södertälje tio miljoner kronor om året. IF Metall menar att ett avtal ger honom rätt till miljoner i ersättning, men han får bara 20 000 kronor. Nu stämmer facket Astra Zeneca.

Det var ett enkelt förslag som den anställda presenterade för Astra Zeneca 2006. Istället för att dammsuga upp och slänga rester av pulvret som blandas ihop för att bli medicin, förbättrades en plastdetalj så att mer pulver togs tillvara och blev läkemedel i stället för sopor.

Enligt IF Metall har förbättringsförslaget sparat företaget cirka 10 miljoner kronor redan under första året. Det avtal om förslagsverksamhet som ska ha gällt vid företaget under den här tiden gav de anställda rätt till upp till hälften av första årets besparing, med avdrag för investeringskostnaden.

Astra Zeneca har valt att betala ut 20 000 kronor till den anställde. Det är alldeles för lite, menar IF Metall, som nu stämmer Astra Zeneca för brott mot avtalet om förslagsverksamhet.

Enligt IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic menar Astra Zeneca att avtalet var uppsagt när förslaget presenterades. Men det stämmer inte, säger Darko Davidovic.

– I utvecklingsavtalet som gällde mellan LO och SAF ingick förslagsverksamheten. Det avtalet sades upp av parterna 2005. Då skickade Astra Zeneca ut ett meddelande om att de ansåg att verksamheten var så viktig och därför förlängdes avtalet under ytterligare en period.

Med tanke på de låga investeringskostnader som förbättringen medförde har medlemmen, enligt IF Metall, rätt till en omfattande ersättning.

Astra Zenecas presschef Ann-Leena Mikiver säger att företagets och den anställdes uppfattning om hur stor besparing förbättringen har lett till går isär. Ett par andra viktiga förbättringar gjordes samtidigt. Därför kan hela besparingen inte hänföras till just den här förbättringen, menar Astra Zeneca.

– Vi har försökt komma överens. Alla som var inblandande i förbättringarna har fått 20 000 kronor, säger Ann-Leena Mikiver.

Hon vill inte kommentera avtalets giltighet vid tidpunkten för förslaget, utan kan bara konstatera att Astra Zeneca inte har samma uppfattning som facket i den frågan.

Den anställde säger till Dagens Arbete att ersättningen på 20 000 kronor är ett steg i rätt riktning.

– Det var i alla fall en belöning.

Men nu låter han facket pröva om han borde ha rätt till mer.

 – Facket har diskuterat förslagets belöning med min arbetsgivare under flera år. Det är underligt att Astra Zenecas presschef nu säger att det fanns ”ett par andra viktiga förbättringar som gjordes samtidigt”. Jag och mina kollegor är mycket nyfikna på vilka dessa kan vara, hur de påverkar mitt förslag och varför arbetsgivaren väntat tills de blir stämda för att informera om dem. 

Trots att han inte har lyckats komma överens med Astra Zeneca om ersättningen, och att avtalet om förslagsverksamhet inte längre gäller, ser han inget hinder att komma med fler förslag på förbättringar.

– Jag är definitivt lojal med min arbetsgivare. Jag vill att det ska gå bra för Astra Zeneca för då går det bra för mig och mina kollegor. Jag är engagerad med LEAN liksom så många andra. Däremot, när företaget inte längre belönar förslagsställare, så har jag inte heller någon större motivation att lägga ner tiden och energin som krävs för att få de flesta bra förslagen genomförda. Jag kan definitivt inte hålla på i två slitsamma år, så som jag har gjort med det här förslaget, innan det blev genomfört.

Texten är uppdaterad 2012-05-04.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.