Industriarbetarnas tidning

Ingen ska behöva dö på jobbet

14 maj, 2012

Den 27 april genomfördes på arbetsplatser runt om i Sverige en tyst minut för att hedra dem som avlidit på grund av arbetsplatsolyckor.

I Sverige dog 61 personer i arbetsplatsolyckor under 2011. Av dessa arbetade 3 personer inom GS avtalsområden. Bara under de första tre månaderna i år har 14 personer dött i arbetsolyckor.

Hur många som därutöver avlidit i arbetsrelaterade sjukdomar, eller genom arbetsrelaterade självmord, finns det ingen tillförlitlig statistik över. Enligt uppskattningar som gjort av Arbetsmiljöverket och SCB handlar det om ytterligare ca 1 300 personer varje år. Det är oacceptabelt.

Vi arbetar mycket med arbetsmiljöfrågor. Inom förbundet finns cirka 100 regionala skyddsombud och drygt 2 300 skyddsombud som gör ett betydelsefullt arbete på arbetsplatserna. De arbetar dagligen för att göra våra arbetsplatser säkrare och tryggare för dem som jobbar där. I år fyller dessutom det viktiga uppdraget som skyddsombud 100 år.

Vi kommer att fortsätta vara pådrivande i arbetet med att ingen ska avlida på grund av olyckor på arbetsplatserna, ingen ska skadas allvarligt och ingen ska slitas ut på grund av sitt arbete.

I ett led i detta arbete presenterade förbundet under våren en rapport om kvinnors arbetssituation inom skogs-, trä- och grafisk bransch.

Rapporten visar att kvinnorna som arbetar inom skogs-, trä- och grafisk bransch har mer repetitiva och monotona arbetsuppgifter än män. Det får bland annat till följd att fler drabbas av förslitningsskador.

Vi vet att ensidigt upprepade arbeten är olämpliga för såväl kvinnor som män. Samma muskler, senor och leder används gång på gång och får därmed otillräcklig tid för återhämtning. Repetitiva arbeten som samtidigt innebär till exempel tunga lyft är särskilt olämpliga.

Mer än en tredjedel av kvinnorna mellan 45 och 59 år har drabbats av arbetsskada. Den vanligaste orsaken till arbetsskada var belastningar på grund av ensidigt arbete.

Lägg därtill att arbetstempot har ökat betydligt de senaste 20 åren. Allt färre ska producera allt mer. Det allt hetsigare tempot i arbetslivet får negativa konsekvenser för arbetstagarnas hälsa och är en bidragande orsak till det alltför stora antalet olyckor och arbetsskador.

Av de tillfrågade kvinnorna upplever 9 av 10 stress på arbetsplatsen. Mer än var femte kvinna upplever att de inte har möjlighet att ta korta pauser och raster vid behov. Stressen på arbetsplatsen påverkar också fritiden. Många upplever att de är för trötta för att umgås med familj och vänner när de är lediga.

Förutom att kvinnorna har en sämre arbetsmiljö än männen i våra branscher så leder olikheter i arbetsuppgifter till sämre löne- och utvecklingsmöjligheter. Detta är inte rimligt.

För oss är det en självklarhet att kvinnor ska ha lika möjligheter, förutsättningar och villkor i arbetslivet som män. Det innebär lika lön för lika arbete och lika möjligheter till befordran, utveckling och utbildning på jobbet. I ett av världens mest jämställda länder borde man kunna förvänta sig detta.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.