Industriarbetarnas tidning

”Kålle” vald till LO:s ordförande

26 maj, 2012

Skrivet av

LO-KONGRESSENFrån och med nu heter LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. På lördagen valdes han enhälligt av kongressen.

Så fort valberedningens ordförande Hasse Tilly nämnt hans namn äntrade Karl-Petter Thorwaldsson scenen på Folkets hus inför applåder och jubel.

– Ta det lugnt, ta det lugnt, manade han. Tack kära vänner, tack för förtroendet att leda LO.

Han gav sina föräldrar en tanke, de som en gång gav honom de första fackliga och politiska impulserna. Mamma damfrisörska hemma i Kosta och pappa glasblåsare som jobbade 52 år på Kosta glasbruk.

– Har ni en snöboll i glas hemma och som är gjord innan 1987 är det mycket sannolikt att han haft del i den.

– Han sa en gång på midsommarafton: ”Kamprad möblerade folkhemmet. Jag nöjde mig med mysbelysningen på fredagskvällarna”.

Den nye LO-ordföranden berättade om vikten av att ge unga människor fackligt-politiska impulser. Han erinrade sig det första mötet med facket en augustidag 1983 då han introducerades av klubbordföranden på Bröderna Hammarstedt i Växjö.

Samma vecka kallades han till klubbmöte. När den nyanställde ynglingen yttrade sig sa klubbordföranden: ”Karl-Petter du är inget annat än bofinkajävel.” Efteråt blev han uppsökt, erbjuden grundkurs och fick rapsodiskt lära sig sambandet mellan företagens vinster och pengar till välfärden.

– Tänk, 30 sekunder nationalekonomi första veckan på jobbet.

– Det är så facket ska jobba. Vår vilja och lust är att lära nya generationer, ge människor självföroende. Att få vara bland medlemmarna mitt i deras vardag. Det är där facket ska vara som starkast.

LO står inför stora utmaningar, konstaterade han.

  • Jobben: Här utanför går det 384 000 arbetslösa. Det ska kallas vid dess rätta namn: massarbetslöshet. Vi ska lova varandra att vi ska bryta ryggen av denna massarbetslöshet”.
  • Lönerna: ”Man hör allt mer arroganta regeringsföreträdare och arbetsgivare som vill frysa alla ingångslöner. Och sedan ska allas löner också sänkas med 25 procent. Man kan inte börja en debatt om Sveriges framtid med att sänka våra löner.”
  • Välfärden: ”Fredrik Reinfeldt har slagit in den sista spiken i i den generella välfärden.”

”Vi ska inte längre försäkra varandra i Sverige. Den trygghet vi har i socialförsäkringarna, den ska vi försäkra oss själva mot. Ni vet vilka som tar stryk. Vi ska ha en generell välfärd lika för alla. Vi gör inte skillnad på folk och folk.”

Han nämnde de tuffa uppgifter LO står inför att organisera fler på en arbetsmarknad där allt fler saknar fasta anställningar och hoppar mellan olika branscher. Det finns ett samband mellan medlemmar-makt-möjligheter.

– Många medlemmar ger oss makt. Makt ger oss möjligheter att förändra.

Han prisade också den öppna processen inom fackföreningsrörelsen. Valet av ny LO-ordförande var just en sådan öppen process.

– Jag tyckte den var jobbig eftersom den liknade en berg- och dalbana. Och jag är urusel på att åka berg- och dalbana.

– Men det visar också att vi kan ha en öppen process utan att man baktalar varandra. Det finns en unik sammanhållning i svensk fackföreningsrörelse, den ska vi slå vakt om. Trots olika åsikter gillar varandra.

På den efterföljande presskonferensen betonade han vikten av att foga samman LO-förbunden i en samordning till den kommande avtalsrörelsen.

– LO:s uppgift är att hålla ihop vår kartell så att vi får ut så mycket som möjligt i löneökningar utan att det skadar ekonomin och äventyrar sysselsättningen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?