Industriarbetarnas tidning

Kassan gjorde ingen egen utredning

15 maj, 2012

Lägg inte locket på, våga tala om svåra händelser på jobbet. Det är en del av innebörden i Tores öde, enligt juristen som företrädde Tore. Hon kritiserar Försäkringskassan för att den inte gjort någon egen utredning.

Fakta Livränta:

  • Livränta ska ge ekonomisk kompensation till den som tvingas byta till ett lättare och sämre betalt jobb eller blir sjukskriven/får sjukersättning.
  • Försäkringskassans beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten (fram till februari 2010 var det länsrätten). Om du inte får rätt där gäller kammarrätten. Kammarrättens domar kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen, men den ger ytterst sällan prövningstillstånd.

Både Försäkringskassan och länsrätten sa nej till Tores ansökan om arbetsskada. Det hade gått alldeles för lång tid och varför hade inte Tore anmält arbetsskadan tidigare?

Men i Kammarrätten vann Tore. Tores jurist Evalena Ödman från LO-TCO Rättsskydd hade, till den rättegången, beställt fram ett stort antal journaler från sjukhus, företagshälsovården och rehabutredningar. I de journalerna fanns en tydlig röd tråd. Ända sedan olyckan 1982 fanns uppgifter om Tores oro och ångest. I flera anteckningar tog vårdpersonalen upp misstankar om att det fanns en koppling till olyckan.

Evalena Ödman är kritisk till Försäkringskassans sätt att hantera Tores ansökan om arbetsskada. Kassan har nöjt sig med att anlita sina egna läkare, som inte träffat Tore, för att de ska göra en bedömning av de intyg Tore skickat in.

– Man har inte gjort någon egen utredning, inte beställt fram några journaler från företagshälsovården, sjukhus och rehabiliteringsutredningar

Evalena Ödman är också kritisk till länsrätten som Tore överklagade till. Hon känner igen bristerna från andra överklaganden i domstol.

– Det här målet är ett exempel på domstolarnas oförmåga att värdera den kunskap de får genom olika läkarutlåtanden. Det verkar som om man räknar hur många för- och hur många emot, utan att väga in vem som skrivit intyget, vilken kompetens läkaren har.

Eftersom Försäkringskassans läkare gjorde en annan bedömning än de experter som utrett Tore tyckte länsrätten att den ”medicinska dokumentationen var tvetydig”. Därför gick det inte att uppfylla lagens krav på att ”övervägande skäl ska tala för ett samband mellan olycksfallet och den anmälda arbetsskadan”.

Men kammarrätten gjorde, som sagt, en annan bedömning. Den betyder att Tore har rätt till livränta.

– Det viktigaste är att domen visar hur viktigt det är att anmäla arbetsskador, säger Evalena Ödman. Det går att få rätt även om det först verkar svårt att vinna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?