Industriarbetarnas tidning

KU kritiserar Maud Olofsson om Saab

31 maj, 2012

Skrivet av

Konstitutionsutskottet kritiserar förra näringsministern Maud Olofsson för att inte informerat Riksgälden om General Motors inställning till Vladimir Antonov. Olofsson tillbakavisar KU-kritiken.

Enligt utskottet visste Maud Olofsson att GM inte ville godkänna Antonov som ägare till Saab Automobile. Men det berättade hon inte för Riksgälden som ägnade mycket tid åt att utreda om Antonov var lämplig som ägare.

Så här skriver Konstitutionsutskottet:

”Den dåvarande näringsministern visste på ett tidigt stadium att General Motors inte hade för avsikt att godkänna den aktuella affärsmannen som ägare till Saab. Dessa uppgifter vidarebefordrades aldrig till Riksgäldskontoret. Det kan anses anmärkningsvärt att ministern inte uppmärksammade Riksgäldskontoret på den information hon hade fått från General Motors, särskilt mot bakgrund av de stora värden som var aktuella i sammanhanget.”

Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Sverigedemokraterna reserverade sig mot KU-majoriteten.

Maud Olofsson förnekar att hon skulle ha mörkat för KU. I ett brev till de Saabanställda skriver hon att oppositionspartierna ”tar till lögner”. Brevet publicerades idag  på IF Metall Norra Älvsborgs hemsida.

Olofsson skriver:

”Jag hade ingen information om att GM skulle säga nej till att Spyker skulle få köpa på grund av att de inte ville släppa in Antonov. Den informationen fick vi den 18 dec 2009 då allt blev offentligt. Det kom som en överraskning för oss alla att GM var så benhårda kring detta.

Regeringen fick då istället försöka övertala GM att fortsätta förhandla med Spyker. Så småningom gick GM med på detta och Victor Muller gick också med på GM:s villkor att Antonov inte skulle vara med när de köpte bolaget.

Vad gäller undersökningen kring Antonov så gör inte ministrar egna undersökningar kring olika personer. Det uppdraget hade Riksgälden i detta fall. De anlitade en konsult som i sin tur anlitade Kroll som dock aldrig hann färdigt med rapporten innan GM meddelade sitt beslut den 18 dec. Det vill säga kunskapen kring Antonov fanns hos Riksgälden inte hos mig. Det är väl också ganska naturligt att jag som minister inte kan hålla på med personundersökningar.

I steg två när Victor Muller återkom och ville att Antonov skulle få komma in i bolaget som finansiär så bad jag Riksgälden göra en grundlig undersökning och de återkom så småningom till regeringen och sa att de inte funnit något som styrkte de påståenden som då fanns i offentlig debatt kring Antonov.”

Maud Olofsson anser inte att hon försenat processen. Hon hade ingen mer information än npgon annan, hävdar hon. Hon beklagar också att ”KU inte tar sin viktiga roll på allvar utan försöker med lögner politisera KU:s arbete. Detta är djupt beklagligt”.

Hon beklagar också ”att inte det gick vägen med Saab”.

”Jag skulle aldrig ha lagt ner så mycket arbete på detta företag om det inte funnits en ärlig ambition att hitta en lösning. Vi gick in med mer resurser till fordonsindustrin och Saab än i något annat företag och bransch. Vi gjorde detta därför att vi tycker att fordonsindustrin är viktig för Sverige. Om ni skall rikta kritik så tycker jag att ni ska vända blickarna åt ett annat håll.”

Avslutningsvis riktar hon sig direkt till IF Metalls avdelning:

”Jag beklagar all den oro och besvikelse som många av era medlemmar har fått känna på. Jag mötte många fina människor som verkligen gjorde heroiska insatser för Saab. Jag var djupt imponerad av detta och jag tyckte också att vi hade ett bra samarbete med respekt för våra olika roller.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?