Industriarbetarnas tidning

Livsviktigt att våga säga stopp

16 maj, 2012

Skrivet av

Pallar med papper stod överallt. Truckar kryssade fram i smala gångar. Olycksriskerna var överhängande. Skyddsombudet var beredd att använda sin makt att stoppa arbetet.

Skyddsombuden har stark ställning

  • Enligt Arbetsmiljölagens (AML) kapitel 6 paragraf 7 har skyddsombud rätt att stoppa ett arbete när anställdas liv eller hälsa är i omedelbar fara.
  • Vid ensamarbete behöver hälsorisken inte vara lika överhängande för att motivera ett stopp.
  • Lagen omfattar även inhyrd personal.
  • Arbetsgivaren får inte gå emot ett beslut om skyddsombudsstopp, men kan överklaga det till Arbetsmiljöverket för prövning.
  • Ett skyddsombud kan aldrig bli skadeståndsskyldigt för eventuella skador som ett stopp orsakar företaget. Rättigheten får dock inte utnyttjas i annat syfte än att skydda de anställda. Missbrukas det i annat syfte kan anställda som inte varit på jobbet på grund av stoppet få löneavdrag. Detta är dock väldigt ovanligt.
  • Enligt AML kapitel 6 paragraf 6a har skyddsombud även rätt att begära att arbetsgivaren åtgärdar brister i arbetsmiljön som inte är akuta. Om arbetsgivaren varken åtgärdar bristen eller ger ett tillfredsställande besked inom rimlig tid kan skyddsombudet vända sig till Arbetsmiljöverket.
  • Minst ett skyddsombud ska finnas på alla arbetsplatser som har fler än fem anställda.
  • Ingen får hindra ett skyddsombud från att sköta sina uppgifter.

Det var bra av skyddsombuden. Bruket fick upp ögonen för problemet, säger leveranschefen.

Situationen på lagret hade eskalerat. Måndagar var värst. När personalen kom till jobbet stod rullar och pallar med papper uppställda framför 10 av 12 utlastningsportar. Sju truckar skulle samsas på en yta som i vissa stunder inte var större än en tennisplan.

– Det som räddar sådana situationer är att vi känner varandra så väl. Jag vet hur mina jobbarkompisar tänker. Vilka manövrar de planerar med trucken, säger truckföraren Tony Lindgren.

Huvudskyddsombudet Krister Gustavsson står bredvid på plattformen med utsikt över lagret på Arctic Papers bruk i Grycksbo. Krister Gustavsson känner väl till de starka rättigheter som ryms i uppdraget. Finns risk för arbetskamraters hälsa och säkerhet har han makt att stoppa arbetet.

– Den gången för två år sedan var det extremt. Personalen var utsatt för psykisk press dagligen och olycksriskerna ska vi inte tala om, säger han.

Truckförarna låg på skyddsombudet Annika Hägg. De ville att hon skulle lägga ett skyddsombudsstopp. Krister Gustavsson blev inkopplad och i samråd bestämdes om en mildare åtgärd. En 6.6 a-anmälan upprättades. Det innebär att skyddsombudet begär att arbetsgivaren ska åtgärda brister i arbetsmiljön. Om inget händer inom rimlig tid kan skyddsombudet då vända sig till Arbetsmiljöverket.

Men trots anmälan blev situationen inte bättre. Efter ytterligare tre månader lämnades ytterligare en 6.6a-anmälan in.

– Då bildades en grupp med representanter från fack och företag för att försöka lösa problemen, säger Krister Gustavsson.

Under en period blev arbetsmiljön bättre för truckförarna men Annika Hägg som själv kör truck på lagret är fortfarande kritisk.

– En del måndagar är det lika illa som förut.

Hon beskriver att jobbet blir som plockepinn-spelande när lagret är överfullt. Papper som ska lastas på lastbilar står längst bak men det finns ingenstans att ställa alla pallar och rullar som står i vägen.

– I sådana situationer råder jag alla att köra lugnare, säger hon.

Någon använde en gång formuleringen ”Det är inte bara att äta, man måste skita också.” Med det menas att pappersmaskinerna hela tiden fortsätter att producera papper som hamnar på lagret som inte töms i tid.

– Jag har varit skyddsombud i 16 år och det här har varit en ständig fråga. Det rör sig om många bitar som ska klaffa. Lastbilar ska komma i tid, orderstorlekar, försäljning, ja hela logistikbiten, säger Krister Gustavsson.

Han skulle inte dra sig för att stoppa arbetet om riskerna var överhängande.

– Företaget måste ta frågan på större allvar. Det som händer här ute på lagret är inte så viktigt, upplever vi. Det är pappersmaskinerna som prioriteras för de spottar ur sig pengar.

Leveranschefen Kristoffer Blom berättar att när lagret byggdes i slutet på 80-talet anpassades det för en produktion som var 100 000 ton mindre än dagens.

– För några år sedan, när skyddsombuden gjorde en arbetsmiljöanmälan mot oss fanns stora problem med konstant höga volymer. Det var bra att facket gjorde en anmälan, bruket fokuserade mer på att lösa situationen.

Företaget förklarar att problemen berodde på ett nytt datasystem och en ändring av logistikupplägget.

Enligt Kristoffer Blom är strategin att få ut pappret så fort det produceras, enligt ”just-in-time-filosofin.” Men det är mycket som ska klaffa – orderingång, marknadsläge och att ingen lastbil går sönder på vägen.

– Vi har gjort flera åtgärder som förbättrar. Visst, det kommer bli väldigt fullt igen. Men antalet tillfällen och längden på perioderna har gått ner.

Numer finns ett övervakningssystem så att flödena kan följas i förväg. Meningen är att upptäcka problem innan de sker, för att åtgärder ska kunna sättas in.

– Jag upplever också att kommunikationen mellan personalen har blivit bättre. Och så lastar vi ut mer på helgerna, säger Kristoffer Blom.  

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.