Industriarbetarnas tidning

Nej till utökad roll för Medlingsinstitutet

26 maj, 2012

Skrivet av

LO-KONGRESSENDet blev som väntat debatt om lönepolitiken på LO-kongressen. Kommunal ville ha draghjälp av Medlingsinstitutet. Det tyckte inte majoriteten.

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund talade för förbundets motion om att Medlingsinstitutets ska stödja mer jämställda löner.

– Vi ska självklart ta hänsyn till den konkurrensutsatta sektorn. Men inte på decimalen.

– 2,6 procent för oss betyder mellan 500–560 kronor mer i månaden. Ni förstår vad som händer om det här fortsätter.

Därför vill Kommunal ge Medlingsinstitutet utvidgade befogenheter.

Vid medling ska Medlingsinstitutet ”aktivt understödja en utveckling i riktning mot jämställda löner genom relativförskjutningar”, enligt Kommunals motion.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkäla påminde om vad tidigare talare hade betonat. Att man ska hålla politikerna borta från lönebildningen, att lönerna ska förhandlas fram av parterna själva.

– Det vore livsfarligt om en LO-kongress bjuder in politiker till samtal om lönebildning: ”Välkomna nu ska vi ta en diskussion om lönebildningen.”

– Det vore fullständigt unikt. Mig veterligen har det aldrig hänt tidigare.

Säikkäla fortsatte:

– Budskapen från makthavande politiker idag är ju att ungdomar ska ha lägre löner, att lägstalönerna ska sänkas och sedan kommer centerpartiet och säger att alla ska sänka sina löner.

Han motsatte sig också att kongressen skulle binda sig för Kommunals förslag till jämställdhetspotter.

– Vi vill minska löneskillnaden mellan män och kvinnor och mellan dem som har hög och låg lön.

Men tekniken hur vi ska nå dit kan inte en kongress binda sig för, sa Säikkälä.

Han fick eldunderstöd av IF Metallarna Jamal El Haj och Marie Nilsson samt Gerald Lindberg från Livs:

– Av våra medlemmar är 40 procent kvinnor, de flesta lågavlönade. Kongressens uppgift är inte att spika tekniken.

– Låt oss gå in i den gemensamma process som vi påbörjat tiden så vi kan komma fram till ett beslut om gemensam samordning.

Johan Ingelskog, Kommunal påminde om att LO för femtio år sedan fick bort kvinnolönerna ur avtalen.

– Fortfarande har kvinnorna har 86 procent av männens lön. Då räcker det inte med lönekartläggning. Det stora problemet finns mellan olika avtalsområden. Däri ligger skillnaderna.

Sedan jämförde han en undersköterska med en bilmekaniker.

– Undersköterskan ska ta hand om ditt skadade ben, bilmekanikern om din trasiga bil. Det skiljer flera tusen i lön i månaden. Är vi nöjda med detta?

LO-styrelsen föreslog kongressen att avslå Kommunals krav på att låta Medlingsinstutet agera för mer jämställda löner. IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe, ingår i LO-styrelsen.

I debatten försvarade han LO-styrelsens yttrande som ”noga avvägt utifrån de olika synpunkter som finns mellan olika förbund.” Han karaktäriserade LO-styrelsens yttrande som ett läggpussel där den ena biten är beroende av den andra.

– Styrelsen har gjort en helhetsbedömning som skapar förutsättning för en samordning. Det är viktigt att ha med sig det.

– Vi vill inte att politiken lägger sig. Det är oerhört viktigt att signalen från kongressen är klockrent tydlig att vi själva bär ansvaret för den lönepolitik vi samfällt går fram med.

– I samma stund vi ropar på Medlingsinstitutet eller andra politiska inslag, då rubbar vi den modellen vi stadgar att försvara.

Kongressen gick på LO-styrelsens linje och sa nej till Kommunals motion.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.