Industriarbetarnas tidning

Nej till vinster i vården

27 maj, 2012

LO-KONGRESSENLO ska verka mot vinster i vård, skola och omsorg. Det beslutade kongressen efter en lång debatt. Kongressen körde därmed över LO:s styrelse som ville utreda frågan.

– Vi är eniga om problemformuleringen. Vi måste försvara den generella välfärden. Privata vårdföretag ska till exempel inte kunna välja bort patienter som är mindre lönsamma.

– Men det räcker inte med att riva upp. Vi behöver göra en ananlys och utreda frågan först, sa Joa Bergold, välfärdsutredare på LO.

Många talare tyckte att det var dags att sluta prata, att göra något nu för att stoppa en utveckling som inte är bra.

– Vi har svart bälte i att utreda, sa Dan Mattsson från Målarna. Vinster driver förfallet framför sig. Vi måste göra något nu.

Dan Gabrielsson från Kommunal tyckte att LO skulle ställa frågan: Gynnar det våra medlemmar att ha privata vinstintressen i skola, vård och omsorg?

– I Falköping där jag bor sa vi nej till att privatisera LSS-verksamheten, sa han. Ska vi spara så tar vi ansvaret själva. Det är så det ska vara.

– Som det är nu är vinster i vården en flumfråga inom S, sa han. Vissa kommuner säger ja till privatiseringar, andra nej.

– Låt oss hjälpa Socialdemokraterna att fatta rätt beslut.

Kongressen följde motionärernas vilja och bestämde att LO ska verka för att en ”non profit-princip” ska vara rådande inom vård, skola och omsorg. Kongressen beslutade också, mot styrelsens vilja, att LO ska verka för att lagen om valfrihet i vården (LOV) rivs upp.

Ett ändringsförslag i sista minuten av LO:s styrelsens motförslag hjälpte inte. Frågan om att säga nej till lagen om valfrihet i vården röstades igenom med endast försöksvotering. Kongressens vilja var tillräckligt tydlig.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.