Industriarbetarnas tidning

”Sd angriper oss alla”

1 maj, 2012

Skrivet av

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe gick till attack mot Sverigedemokraterna i sitt Första maj-tal i Vaggeryd och Värnamo idag. ”Låt oss se till att de blir en parentes”.

Sverigemokraterna har skördat sina framgångar i ett samhälle med växande ojämlikhet, enligt Anders Ferbe. Med ökade klasskillnader söker allt fler enkla svar på svåra frågor.

– Det är inte ett höjt främlingsfientligt tonläge som skrämmer mest. Det är tystnaden som gör att Sverigedemokraterna kan skruva upp volymen.

– När Sverigedemokraterna angriper de som invandrat till Sverige angriper de våra arbetskamrater, de som driver våra lunchrestauranger, de som tröstar våra barn och ger trygghet åt våra äldre. De angriper oss alla.

Anders Ferbe talde kring temat ”jobb, tillväxt och solidaritet”.

– Eller som det uttrycks på våra första maj-märken: Kunskap och arbete bygger Sverige.

Kampen mot arbetslösheten börjar i kompetens- och utbildningsfrågorna, sa han.

– Därför har vi inte råd att dra ned på Komvux eller stoppa utbyggnaden av den högre utbildningen. Istället borde vi sänka trösklarna så att fler får möjlighet att plocka fram och förädla sin talang

Utbildning i stället för sänkta löner, var Ferbes budskap.

– Vi avvisar med kraft de som med stöd av hög arbetslöshet nu vill minska anställningsskyddet, öka antalet osäkra anställningar, urholka kollektivavtalen och dumpa lönerna.

– Därför säger vi också nej till borgarnas förslag om usla löner till unga och sänkta lägsta löner!

Anders Ferbe anknöt till det småländska industribälte där han för dagen befann sig.

– Vi behöver också fler insatser liknande den som sker här i regionen. Här samverkar samhälle, företag och fack i ett nystartat projekt för att industrin ska få folk och ungdomar ska få jobb. Detta arbete om ett yrkesår för ungdomar är bra och kan bli stilbildande för resten av landet.

Anders Ferbe kritiserade också den sänkta restaurangmomsen och rut-avdraget.

– I stället för billigare hushållsnära tjänster behöver vi bättre vägar och järnvägar så att företagen får fram sina varor och så att människor kan ta sig till arbete och studier. Billigare gräsklippning kan aldrig ersätta långsiktiga investeringar.

Han betecknade regeringen som ointresserad av industrifrågor.

– Deras ointresse av vad som behöver göras är minst sagt upprörande. De tycks inte förstå att om industrin förlorar konkurrenskraft så innebär det förlorade jobb även i andra sektorer, lägre tillväxt i landet och mindre möjlighet att utveckla välfärden.

– Därför behöver vi en aktiv industripolitik som tar företagandet på allvar och som stimulerar företag att växa. En industripolitik som förbättrar förutsättningarna för en utveckling av hållbara produkter i en hållbar produktion.

Regeringen håller inte måttet, sa Anders Ferbe som avslutade med en appell inför nästa val.

– Nu förstärker vi den opinionsvåg som om 866 dagar ska svepa bort den borgerliga regeringen och som ska utse Stefan Löfven till näste statsminister.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.