Industriarbetarnas tidning

Skördaren inte säker nog för Stora Enso

30 maj, 2012

Skrivet av

Skyddskommittén på Stora Enso beslutade att skördarna från John Deere inte var säkra att jobba i förrän ljusrampen som ibland blockerar utgången monterats bort. John Deere gör en annan bedömning av säkerhetsrisken.

Se filmklippet där Anders Berbres visar hur svårt det är att ta sig ur maskinen:

John Deere 1470E

I mitten av maj hade skyddskommittén på skogsbolaget Stora Enso möte. En av frågorna rörde hur utrymningen av John Deeres skördare 1470E fungerar.

Bara några veckor tidigare inträffade en incident med den typen av skördare. Samtidigt som maskinens utgång blockerades av en ljusramp och bakdörren var blockerad av maskinens bakre del, tog dieseln slut och maskinen slogs av. Föraren kunde inte ta sig ut genom någon av dörrarna och fick tillkalla hjälp.

Under skyddskommittémötet beslutade man att problemet genast måste lösas.

– Det stod klart för oss att vi inte kunde fortsätta driften innan man åtgärdat det här, säger Martin Busk, produktionsledare samt arbetsmiljöhandläggare på Stora Enso region norr.

Stora Enso valde att själva montera bort ljusrampen, eftersom det måste ske direkt, uppger Martin Busk.

En vecka senare gjordes ett fältbesök med en representant från John Deere. Lösningen är provisorisk, eftersom belysningen måste monteras någon annanstans och hålet efter ljusrampen måste täckas med en plåt.

Stora Enso går nu ut till alla sina entreprenörer som har samma typ av maskin och informerar om vilka åtgärder Stora Enso ansåg var nödvändiga.

– Vi förväntar oss också att John Deere går ut brett och talar om att de ska montera om ljusrampen på alla maskiner de har levererat till våra entreprenörer, säger Martin Busk.

I dagsläget har John Deere inte fattat något sådant beslut. De gör bedömningen att den befintliga nödutgången fungerar.

– I det här fallet glömde föraren bort att han fått instruktioner om hur man lyfte av rutan för att ta sig ut. Det är väldigt allvarligt att man inte kommer ihåg de instruktioner man får i säkerhetsfrågor, säger Leif Gustavsson, tekniskt ansvarig på John Deere.

Stora Enso bedömde att de inte kunde jobba en dag till i skördarna utan att först montera bort ljusrampen – vilken slutsats drar John Deere av det?

– Det är en bedömning som de har gjort av säkerhetsriskerna. Vår bedömning är att om man har den rätta utbildningen så finns det utrymningsvägar som fungerar.

Några förare som vi har pratat med säger att de inte klarar att få loss rutan. Är inte det en signal om att John Deere borde kontrollera att nödutgången verkligen fungerar på alla maskiner?

– Vi håller just nu på att ta fram en instruktion för hur man ska underhålla och testa det här. Så fort den har kommit så ska vi ut och informera om det här så mycket vi bara kan.

Är det inte mer akut än så?

– Det är fruktansvärt allvarligt om de inte får loss rutan. Jag har inte fått den uppfattningen riktigt att de inte får loss den, utan mer att man har missat information.

Den frågan har jag ställt till er tidigare.

– Om vi gör bedömningen att det här måste göras så får vi göra en kontroll på det här. Men det är något som vi håller på att titta på nu med Arbetsmiljöverket.

Så ni väntar på Arbetsmiljöverkets utredning?

– Nej, vi jobbar parallellt med vår egen säkerhetsansvarige.

Ni har inte gått ut med information till era andra kunder om Stora Ensos åtgärd?

– Jag fick den informationen för fem minuter sedan. Det är ett beslut som inte jag kan ta utan det måste jag först diskutera med mina medarbetare.

– Jag vet inte hur Stora Enso har löst det. Vi måste titta på det där först så att man inte skapar några andra bekymmer eller farligheter.

Sedan några veckor arbetar Arbetsmiljöverket med en så kallad marknadskontroll av John Deeres skördare 1470E. Det innebär att de kontrollerar att maskinen lever upp till CE-märkningen, alltså att den uppfyller EU:s grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav.

John Deere välkomnar kontrollen. Det tar ytterligare några veckor innan den är färdig.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?