Industriarbetarnas tidning

Stora förväntningar när LO-kongressen inleddes

25 maj, 2012

Skrivet av Hans Larsson

Under sedvanlig pompa och ståt inleddes LO-kongressen i Folkets hus i Stockholm på fredagen, om än något försenad till följd av strömavbrott och tågförseningar. Och bland de 300 tillresta ombuden finns stora förväntningar på att LO åter ska bli fackföreningsrörelsens starka och samlande kraft.

Ett strömavbrott i Stockholm ledde till stora tågförseningar och många av kongressombuden utifrån landet hann inte fram i tid. Men efter att programmet senarelagts en halvtimme kunde kongressen inledas med ett öppningsspel i underhållningens tecken.

Och den tilltänkte nye LO-ordföranden, Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson, var på gott humör inför kongressen:

– Titta jag har köpt ny kostym, inga jeans längre, sa han skrattande till Dagens Arbete, som tidigare skämtat om hans säckiga jeans.

Och han tillade lite allvarligare apropå förväntningarna inför kongressen:

– Jag hoppas den här kongressen ska bli startpunkten för att LO:s medlemmar tar tillbaka makten i samhället.

Stora ord?

– Ja, men det är dit vi måste sträva. Genom att organisera fler, bli fler medlemmar, får vi mer makt och med makten följer möjligheterna att förändra, säger Thorwaldsson.

Bland kongressombuden, som DA talade med, finns också stora förväntningar och förhoppningar på vad som skall hända på LO-kongressen.

Här är ett axplock:

Jan Nilsson, IF Metall, Stockholm:

– Jag hoppas vi enhälligt kan välja en ny ledning, så att kongressen blir ett avstamp för att samla ihop LO och att vi därmed får en samsyn på lönepolitiken.

Carina Magnusson-Fernlund, Pappers, Iggesund:

– Jag hoppas på att vi kan samla ihop oss och skapa enighet kring LO:s viktiga uppgifter. Som kvinna måste jag dock lägga till att det är lite tråkigt med bristen på jämställdhet i den nya ledningen. Tre män och en kvinna ser inte bra ut, även om det är bra personer alla fyra.

Bo-Arne Andersson, GS-facket, Helsingborg:

– Jag hoppas vi kan ena LO och fylla igen diket mellan de olika förbunden. Helt enkelt lägga bort prestigen. Det är helt nödvändigt om LO ska överleva.

Georgios Kontorinis, IF Metall, Stockholm:

– För LO:s framtid är det nödvändigt att vi värvar fler medlemmar och stärker den lokala fackliga organisationen. Det är drygt två år till valet och vi måste också jobba hårt politiskt. Med ”Kålle” som ny LO-ordförande är jag optimist – inte bara för att han är metallare, utan för att han är en karismatisk och mycket bra ledare.

Anna Fernebro, IF Metall, Landskrona:

– Jag hoppas på en nystart för LO med en helt ny ledning. Visst är det lite trist med så många män i ledningen, men ingen kan väl bli överraskad över att vi i det mansdominerade IF Metall nominerar en man till ledningen. Att inte Kommunal, som består av 80 procent kvinnor, kan hitta en kvinna att nominera är ju däremot mycket förvånande.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.