Industriarbetarnas tidning

Strejk för bättre villkor på H amp; M-leverantör

31 maj, 2012

Skrivet av Agneta Persson

I tretton dagar har arbetare på en klädfabrik i Kambodja som tillverkar kläder för en rad välkända internationella varumärken, strejkat för sin rätt att slippa jobba 16-timmarsskift. De kräver också en löneförhöjning på omkring 220 kronor i månaden.

Det är arbetare på det Singaporeägda SL Garment Processing som har fått nog av låga löner och dåliga arbetsvillkor. De tvingas regelbundet att arbeta på veckans enda lediga dag, de nekas sjukdagar och beordras jobba upp till 16 timmar per skift. För detta har de en grundlön på omkring 460 kronor i månaden.

Arbetarna har nu utan framgång strejkat i tretton dagar och kommer att fortsätta med det så länge arbetsledningen inte ger efter för kraven på löneförhöjning och bättre arbetsvillkor.

– Vi kommer inte att avsluta strejken förrän våra problem är lösta, säger Teng Ry, en av tusentals strejkvakter i fabriken i utkanten av Phnom Penh till Business Spectator.

SL Garment Processing har mer än 5 000 anställda och tillverkar kläder för bland annat J Crew, Old Navy, Banana Republic, H & M och Levis.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.