Industriarbetarnas tidning

Varningsstrejkerna sprider sig i Tyskland

8 maj, 2012

Skrivet av

Varningsstrejkerna sprider sig i den tyska verkstadsindustrin. I går strejkade över 40 000 metallarbetare vid 130 företag för att sätta kraft bakom kravet på 6,5 procents lönehöjningar.

Varningsstrejker hör till de tyska avtalsrörelserna. Det är ett sätt för facket att mobilisera medlemmarna och sätta tryck i förhandlingarna. Strejkerna är vanligtvis korta och åtföljs ofta av demonstrationer.

Det var i förra veckan som det tyska metallarbetareförbundet IG Metall utlyste de första varningsstrejkerna. De första strejkerna utbröt i Bayern. I onsdags strejkade
70 000 och dagen efter 40 000 på förmioddagen och ytterligare 45 000 på eftermiddagen.

I går hemsöktes en annan stark industriregion av varningstrejkerna, Baden-Wûrtenberg. Vid den stora Mercedes-fabriken i Sindelfingen stannade produktionen när 12 000 arbetare gick ut i strejk.

I dag har varningsstrejkerna nått Nordrhein-Westfalen. Där påbörjas idag också löneförhandlingarna för 97 000 anställda vid Volkswagen som står utanför riksavtalet.

I avtalsförhandlingarna kräver IG Metall 6,5 procent på ett år.

Förbundet fick ut 3,8 procent inom stålindustrin i vintras. Men inte på ett år. De regionala stålavtalen  löper på 16 månader. Nivåhöjningen kompletterades med ett engångsbelopp på 160 euro.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.