Industriarbetarnas tidning

”Vi märker av tuffare tag”

16 maj, 2012

Skrivet av

Rätten att stoppa arbetet används sällan i pappersindustrin. Förklaringen är en tradition av samverkan, enligt Lars Wåhlstedt på Pappers förbundskontor.

Ofta hjälper det att Pappers skyddsombud uppmärksammar problem i arbetsmiljön för att de ska rättas till. Men de senaste åren har det hårdnat, menar Lars Wåhlstedt, ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor på Pappers förbundskontor.

– Vår fackliga struktur gör att parterna träffas dagligen. Men vi märker av tuffare tag. Bemanningen är tajtare. När det sparas ramlar arbetsmiljöfrågorna ner på dagordningen.

Det senaste skyddsombudsstoppet som Lars Wåhlstedt kan påminna sig om lades på bruket Korsnäs för några år sedan. Det skulle tas prover i en damm. För att komma ut i dammen var personalen tvungen att gå på en bro som var isig och hal. Riskerna var för stora, tyckte skyddsombudet som då stoppade arbetet.

– Jag upplever att vi ofta skriver en 6.6a som vi lämnar till företaget och inte skickar in till Arbetsmiljöverket, det brukar ofta hjälpa. Men får man inte gehör så måste man bli mer formell och föra frågan vidare, säger Lars Wåhlstedt.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.