Industriarbetarnas tidning

”Arbetarnas makt måste bli global”

20 juni, 2012

Skrivet av

INDUSTRIALLArbetarna måste visa sin makt globalt. Det kan vi nu med en ny, större international, sa Jyrki Raina (bilden) i sitt första tal som Industrialls första generalsekreterare.

Inför drygt tusen representanter från 109 länder manade han vid kongressen i Köpenhamn till samarbete över gränserna för att bygga en motvikt till arbetsgivarna och kapitalet.

– Klimatet hårdnar. Arbetsgivarnas attityd blir allt tuffare, sa Jyrki Raina.

Han hänvisade bland annat hur arbetsgivarorganisationerna i FN-organet ILO för första gången sedan 1926 nu vägrar att diskutera det som på engelska kallas labour abuse, ”missbruk av arbetskraft”.

– De blir mer militanta när de i krisen ser hur vinsterna sjunker. Det är inte våra medlemmar som ligger bakom krisen. Men det är våra medlemmar som får betala priset för krisen.

– Våra fria, självständiga fackföreningar är det bästa skyddet för den del av befolkningen, 99 procent, som inte rår för krisen.

I sitt tal nämnde han några av de närvarande som genom uppoffringar och mod stärkt den fackliga närvaron ute i världen: textilarbeterskan från Malawi, gruvarbetaren från Mexiko, aktivisten från Irak och kamraterna från Tunisien och Egypten, där facket bidrog till att störta envåldshärskarna.

Han talde inför publik där många hade egna erfarenheter av det höga priset många tvingas betala för sitt fackliga arbete. 18 procent av delegaterna hade någon gång fängslats, 20 procent utsatts för hot och hela 60 procent hade någon gång utsatts för fysiskt våld på grund av sitt fackliga arbete.

– Just idag står Spanien i den fackliga frontlinjen. Där hotas tiotusen kolgruvearbetare av sin regering som offrar gruvarbetarna för att tillfredsställa EU:s krav på åtstramningar.

Han manade alla att solidarisera sig med de spanska gruvarbetarna genom nätkampanjen labourstartcampaign.net/spain.

Alternativet för gruvarbetarna är arbetslöshet.

–  Den måste vi bekämpa. Arbetslösheten är nu den högsta i historien. 200 miljoner går utan arbete idag.

Åtstramningar, arbetslöshet, hot och trakasserier. Behovet av samarbete över gränserna är  större än någonsin, enligt Jyrki Raina.

– Därför behövs en stark organisation för arbetarna i alla länder så vi kan möta kapitalet på global nivå. Kapitalet är globalt, marknaden är global. Då måste också arbetarna verka globalt.

Han talade för behovet av en industripolitik som ryggraden i ekonomin. Han vill se satsningar på trygga, säkra och gröna jobb som bidrar till att lösa både klimatkrisen och massarbetslösheten.

Aperecida Pedro och Elizabete Maria da Silva (bilden), från det brasilianska kemiarbetarförbundet tyckte talet var bra.

– Han sa det som vi alla tycker. Hos oss dras vi med låga löner och mycket farlig arbetsmiljö med många olyckor. Då måste vi hålla ihop över gränserna, lära av varandra och kämpa tillsammans. Och det blir nog lite lättare nu.

Den nya industriarbetarinternationalens första kongress avslutades idag onsdag.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.