Industriarbetarnas tidning

Även eftergifterna måste samordnas

19 juni, 2012

Våren och försommaren är en tid då jag, i likhet med tjuren Ferdinand, gärna luktar på blommorna eller på annat sätt njuter av solsken och natur. Ledsamt nog blir det sällan särskilt mycket tid för sådan naturromantik; de fackliga uppdragen slukar mig med hull och hår. Som tur är ger även dessa uppdrag mening och innehåll åt livet.

Det händer saker hela tiden. Nyligen var det LO-kongress. Som ni vet kandiderade jag till uppdraget som LO-ordförande, men fick det inte. Undrar ni om jag är ledsen?

Nej, det är jag inte. Ett visst antiklimax blir det visserligen alltid när man kastar in handduken i en tävling, men jag har inte tagit illa vid mig. Tvärtom finns det mycket att glädjas åt. En ny LO-ledning om fyra personer är vald. De är alla duktiga männi-skor som verkar trivas tillsammans. LO-styrelsen utökades på så sätt att alla medlemsförbund nu har fått en ordinarie styrelseplats, något som inte minst vi i Pappers tycker är bra. Nu gäller det för både ledning och styrelse att snabbt få upp ångan och ta itu med alla de viktiga arbetsuppgifter som väntar. Mycket talar för att det kommer att gå bra.

Det viktigaste av allt är att bli överens inom LO inför avtalsrörelsen som börjar i höst. Det handlar dels om att fastställa gemensamma krav som förbunden, eller i vissa fall LO, ska försöka driva igenom i förhandlingarna. Det svåraste blir antagligen även denna gång att enas om ett bra sätt att driva frågan om jämställda löner.

Hittills har ett par olika modeller för jämställdhetspotter prövats. Meningarna om jämställdhetspotternas förträfflighet har varit delade, men till slut har förbunden kunnat enas om någon modell. Därefter har storleken på jämställdhetspotten diskuterats.

Åren 2007 och 2010 nåddes enighet också om pottens storlek, men 2011 uppstod en spricka som fick tre förbund att ställa sig utanför samordningen. Det var förstås ett svaghetstecken. Trots det har vissa avtalsområden som var föremål för jämställdhetspotterna (och några som inte var det), tack vare LO-samordningen, lyckats få lite extrapengar.

Jag måste le åt de mer eller mindre kreativa beräkningsmetoder som parterna och medlarna använt sig av för att kunna säga att avtalens värde blev precis ”märkets” 2,6 procent.

En titt på vissa av de avtal som tecknats väcker en fråga av annat slag, nämligen om det verkligen räcker med gemensamma krav. Risken finns att förbundens förhandlare, i arbetet med att genomdriva de gemensamma kraven, glömmer att försvara de bra saker i avtalen som man redan tidigare har förhandlat sig till. Det kan vara regler för makt, inflytande, ob-tillägg, övertidsersättningar, arbetstidsregler, trygga anställningar och annat värdefullt.

Mycket talar för att de gemensamma kraven bör kompletteras med gemensamma begränsningar av vilka eftergifter som förbunden får göra. Helst vill vi förstås inte göra några eftergifter alls, men i praktiken brukar en viss byteshandel ske under förhandlingarna. En sådan byteshandel får inte urarta till oordnad reträtt. Om inte det fackliga försvarsspelet prioriteras lika högt som offensiven, kommer vi att förlora matchen. Här har vi nog en del att lära av arbetsgivarsidans samordning.

LO har också mycket att jobba på när det gäller opinionsbildning. Facket måste få en starkare röst i samhällsdebatten; om detta verkar alla vara överens. Det finns många bra uppslag kring hur det ska åstadkommas och vi bör allvarligt överväga dem alla. Efter att ha hört flera medryckande tal på LO-kongressen känner jag mig övertygad om att det kommer att gå bra. Vår nye LO-ordförande Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson är lyckligtvis både röst- och färgstark.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.