Industriarbetarnas tidning

Blåst på a-kassa och sjukpenning

18 juni, 2012

När Lars-Göran Lindblom bröt nyckelbenet sa Arbetsförmedlingen att han skulle sjukanmäla sig. A-kassan drogs in. Nu har han fått besked att det inte blir några pengar från Försäkringskassan heller.

– Jag är förbannad, säger Lars-Göran Lindblom. Det var Arbetsförmedlingen som skickade mig till Försäkringskassan. Hade jag fått ett jobberbjudande under den tiden hade jag ju inte kunnat ta det.

Lars-Göran skadade sig när en takpanna ramlade ned på hans axel. Läkaren som undersökte honom sjukskrev honom i sex veckor. Lars-Göran hade inte en tanke på att Försäkringskassan skulle säga nej till hans ansökan om sjukpenning.

När Lars-Göran, efter ett par veckor, ringde till Försäkringskassan och frågade varför han inte fått några pengar fick han höra att de inte hunnit med.

– Jag hade ingenting att leva på. Jag var tvungen att låna pengar från min gamla mor, säger han.

Ytterligare några veckor senare kom det ett brev från kassan där de sa nej till ersättning. Lars-Göran hade tillräcklig arbetsfömåga, ansåg kassan, att utföra något slags arbete inom den ”reguljära arbetsmarknaden”.

– Får det ta så här lång tid? Och varför fick jag ingen sjukpenning? Skadan på nyckelbenet gjorde att jag inte kunde röra vänster arm. Jag hade så ont att jag åt starka smärtstillande tabletter.

Lars-Görans högra arm är sedan tidigare funktionsnedsatt efter en skada på axeln. Innan han blev arbetslös jobbade han deltid på Samhall, just på grund av axeln.

Pauli Kuitenen, trygghetsansvarig på IF Metalls avdelning i Alingsås, kommer att hjälpa Lars-Göran att begära omprövning av kassans beslut och, om det behövs, att överklaga. Det är helt oacceptabelt att människor faller mellan stolarna på det här sättet, säger Pauli Kuitenen.

– Hur kan vi ha en lagstiftning som ställer människor på bar backe. De har ju redan en dålig ersättning som arbetslösa.

På Försäkringskassans hemsida står det att kassan har ett ”serviceåtagande” som innebär att det ska ta högst 30 dagar att handlägga ett ärende. Det kan ta längre tid, skriver kassan, om kompletteringar behövs eller om kassan behöver utreda ärendet. I så fall ska den berörde kontaktas inom en vecka.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen