Industriarbetarnas tidning

Farligt jobba fackligt i Latinamerika

7 juni, 2012

Skrivet av Agneta Persson

Minst 76 fackligt aktiva dödades förra året. Farligast lever den som är aktiv i Latinamerika där 56 av dödsfallen inträffade. Det visar en rapport om kränkningar av mänskliga rättigheter som presenterades i går.

Det är den internationella fackliga samorganisationen IFS som varje år går igenom läget när det gäller mänskliga- och fackliga rättigheter runtom i världen. Årets rapport kan konstatera minst 76 dödsfall, 309 personer i fängelse och mer än 100 000 hotade aktiva till följd av deras fackliga engagemang. I Colombia, som år efter år visar sig vara världens farligaste land att vara fackligt aktiv i, dödades förra året 29 aktivister. Mördarna har kommit undan i så gott som alla fall utan straff.

Dödsfall och trakasserier av fackligt aktiva rapporteras från världens alla hörn. En del dödsfall har varit rena avrättningar, andra har varit en konsekvens av överdrivet polisvåld. I något fall rapporteras om ett litet barn som dött till följd av en vräkning. Förföljelse av fackligt aktiva rapporteras särskilt från bland annat Swaziland, ett land som Dagens Arbete besökte i höstas. Om det kan du läsa i vårt reportage från Swaziland i vintras.

Somliga länder har ingen föreningsfrihet alls. Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Eritrea, Sudan och Laos är några exempel. Men fackliga rättigheter lever osäkert även i mer utvecklade, demokratiska länder. I Kanada har till exempel föreningsfriheten och rätten till kollektiva avtalsförhandlingar försvagats, och i Nya Zeeland har arbetstagarnas rättigheter minskats genom en ny arbetsmarknadslag.

Även Sverige får sin släng av sleven. Det är Lavaldomen som lett till begränsningar av utländska arbetstagares möjlighet till samma lön och arbetsvillkor som övriga anställda på svensk arbetsmarknad som för andra året i rad tas uppi IFS rapport. Mer om Lavaldomen kan du läsa här.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen