Industriarbetarnas tidning

Fred, kärlek och fackligt jobb

29 juni, 2012

Skrivet av

Facket storsatsar på Peace & Love-festivalen även i år. IF Metallaren John-Olov Erickson har åkt till Borlänge för att agitera för facket och lyssna på musik.

– Det är första gången jag är här. Det verkar hur kul som helst, säger John-Olov, till vardags NC-operatör vid Voith Safe Sets i Hudiksvall.

Han har just avverkat de första tio minuterna av sitt första pass i LO-tältet. Där får festivaldeltagarna möjlighet att träffa de unga fackliga aktivisterna för att prata, tävla och lösa ett ”sommarjobbsquiz”. En tipskupong med frågor typ: Vad är ett anställningsbevis? Vad är ett kollektivavtal? Vilken försäkring gäller på jobbet?

– Jättekul att få informera om de här frågorna, säger John-Olov.

– Många vill veta mer och tycker att det är bra att vi finns på plats här.

Ett 70-tal fackligt aktiva finns på plats på festivalen. Det är fler än någon gång tidigare under de år facket satsat på Peace & Love.

Utöver LO-tältet går de runt på campningen för att informera om vad som gäller på arbetsmarknaden. Alexander Bengtsson från Expo ingår också i LO:s campingsatsning och informerar om rasism och främlingsfientlighet. Dessutom: i duschkön bjuder LO på underhållning bland annat med Dagens Arbetes krönikör Jenny Wrangborg och musikern Jonas Plonke Eriksson.

Men allt kretsar inte kring facket för John-Olov Erickson. Han gillar musik också. Hårt och melodiöst ska det vara. Som Wolfmother.

–  Annars var Dropkick Murphys en rolig överraskning. Irländsk punk från Boston. Det gillar jag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.