Industriarbetarnas tidning

IF Metall försiktigt positiva

13 juni, 2012

Skrivet av

IF Metalls ordförande Anders Ferbe vill inte ta ut något i förskott när det gäller nysatsningen på Saab. – Många pusselbitar ska på plats innan det blir produktion och IF Metalls medlemmar kan återvända till sina arbetsplatser, säger Anders Ferbe.

Anders Ferbe säger i ett pressmeddelande att han är nöjd med att den långa tiden med ovisshet är över och att Saabs framtid klarnar.

– Det känns spännande med en satsning på elbilar som i ett internationellt perspektiv ligger rätt i tiden. Vi har i Sverige allt för få elbilar i drift och är långt efter många länder. Med den satsning som nu görs öppnas sannolikt nya exportmöjligheter, säger han.

Anders Ferbe påpekar att många pusselbitar ska falla på plats innan produktionen kan komma igång igen.

– Med kunskap om historien vill vi inte ta ut några segrar i förskott även om det nu känns bra.

Enligt IF Metall har förbundets kontakter med ledningen för National Electric Vehicle Sweden gett intryck av ett bolag med en väl genomarbetad affärsplan. Att grundarbetet är gediget och de nya ägarna anser att Saab har en produktionsanläggning i världsklass.

– Vid de samtal jag haft med medlemmar i Trollhättan har jag blivit imponerad av den Saabanda och känsla för företaget som fortfarande finns. När jag talat med medlemmar som går utbildning eller har fasta och tillfälliga jobb finns en längtan att återvända till sin arbetsplats. Jag hoppas därför av hela mitt hjärta att National Electric Vehicle Sweden AB ska lyckas med sina planer, så att många kunniga bilbyggare på sikt ska få jobb, säger Anders Ferbe.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.