Industriarbetarnas tidning

Industrin är loket – men var är underhållet?

19 juni, 2012

Papperstidningen av det här numret av Dagens Arbete går ut till 350 000 medlemmar i IF Metall. Dessutom går det ut till medlemmarna i Pappers och GS. Det är sammanlagt 442 600 exemplar. Det är nästan en tiondel av den svenska arbetskraften.

Och då har vi inte ens börjat räkna med dem som arbetar i industrin på tjänstemannasidan. Tillsammans med dem som arbetar med industrinära tjänster är det lika stor andel som arbetar i industrin i dag som för 30 år sedan.

Svensk varuexport ökade med 6,8 procent förra året jämfört med 2010. Totalt uppgick varuexporten till 1 213,6 miljarder kronor. Det innebär stora inkomster för företagen. Men det är också stora inkomster för stat och kommun. Utan svensk industri skulle det som finns kvar av välfärdslandet Sverige stanna. Det är vi som är loket som drar svensk ekonomi.

Ändå ser vi inte de satsningar som behövs för att svensk industri ska kunna utvecklas. Det handlar om bostäder för gruvarbetare i Pajala och järnvägsräls i Bergslagen. Det handlar om satsningar på forskning och riskkapital så att nya industriprodukter utvecklas och tillverkas i Sverige.

Kort sagt, investeringar i framtiden för att svensk industri ska stå stark även i fortsättningen.

Men det handlar också om att investera i människorna – de som arbetar i svensk industri i dag och de som skulle kunna göra det i morgon. För att stå oss i den globala konkurrensen måste vi få möjlighet att utveckla våra färdigheter och få nya kunskaper. Det är de anställda som är företagens strategiskt viktigaste tillgång.

Ett arbete i svensk industri måste vara både utvecklande och hållbart för att vi ska orka arbeta ett helt liv och för att kunna ställa om och byta arbetsuppgifter när så behövs. Men också för att vi ska kunna tillverka bättre produkter på ett bättre sätt. Anställda som känner sig delaktiga i produktionens utveckling är en enorm konkurrensfördel för svenska företag.

Arbetet måste också vara utvecklande och hållbart för att ungdomar ska vilja söka sig till industrin. IF Metall har tillsammans med arbetsgivarna gjort sitt för att skapa ingångar för ungdomar i industrin.

Yrkesintroduktionsavtalet ger exempelvis förutsättningar att kombinera arbete till avtalsenliga löner med skräddarsydd utbildning. Men även politiken måste göra sitt till för att skapa förutsättningarna för nästa generations industriarbetare.

I dag har vi en enormt hög ungdomsarbetslöshet och var tionde medlem i IF Metall går utan jobb. Ändå fortsätter den moderatledda regeringen att lägga fram det ena verkningslösa förslaget efter det andra, som de hävdar ska skapa förutsättningarna för nya arbetstillfällen.

Men de kan väl inte i sin vildaste fantasi tro att Sveriges framtida välstånd ska byggas med skattesubventionerad städning i Täbys villaområden eller med billigare hamburgare?

Det är vi som är loket som drar svensk ekonomi. Men infrastrukturen måste underhållas för att tåget ska kunna gå.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.