Industriarbetarnas tidning

Långt kvar till dräglig lön i textilfabriker

18 juni, 2012

Skrivet av

Världens fattigaste arbetare syr vår kläder och tillverkar våra skor. Minimilönerna är extremt låga. I Uganda borde minimilönen tiodubblas om arbetarna skulle få ett drägligt liv. – Politikerna i vårt land har satt en minimilön som inte går att leva på, säger Catherine Aneno.

Hon är förbundsordförande för Ugandas textilarbetarförbund. Ett litet förbund som jobbar i motvind, inte minst på grund av landets politiker.

– De gör allt för att locka till sig utländska investerare och därför håller de ner våra minimilöner.

För att få upp lönerna för världens miljontals textilarbetare har textilarbetarnas international ITGLWF de senaste fem åren drivit kampanjen En lön att leva på – Bargaining for a Living Wage.

Textilarbetarna, där kvinnorna dominerar, är en grupp som alltid haft extremt låga löner. Minimilöner är mycket låga och justeras sällan upp med inflationen.

Ett omfattande problem är att många arbetare inte får den lön de ska ha. Antingen blir de lurade på lönen eller också betalas den ut för sent. Många berövas också övertidsersättning.

Till det kommer att jobbet i textilindustrin blir allt stressigare och intensivare. De stora klädkedjorna kräver billiga produkter och snabba leveranser.

ITGLWF har räknat ut hur mycket minimilönerna borde öka i ett antal länder för att en textilarbetare och hans familj ska klara de mest grundläggande behoven.

Uganda var det land där minimilönerna borde höjas mest – tiofalt. I länder som Turkiet, Swaziland, Rumänien och Pakistan borde minimilönerna tredubblas. I Bangladesh och Dominikanska republiken fördubblas.

Facket i Uganda får stöd från Sverige.

– Stödet har varit mycket viktigt, säger Catherine Aneno.

– Med privatiseringarna slogs facket i spillror. Det har tagit tio år att bygga upp det igen. Men vi har en lång väg att gå.

Av Ugandas 50 000 anställda i textilindustrin är bara 3 000 fackligt anslutna.

Textilarbetare från hela världen samlades i helgen i Köpenhamn för att diskutera kampanjen för en lön att leva på.

Det gavs flera lyckade exempel på vad facket kan göra.

I Pakistan lyckades arbetarna i mattindustrin nyligen strejka sig till rejäla lönelyft. Niaz Kahn (bilden) är generalsekreterare för mattarbetarnas fackförening Ittehad Labour Union Carpet Industries:

– Vi startade en kampanj för en lön att leva på. Gensvaret bland arbetarna var mycket stort.

I sexmiljonerstaden Lahore stod alla mattfabriker stilla när 20 000 arbetare gick ut i strejk. Arbetsgivarna medgav 20 procents lönelyft men facket stod fast vid sitt krav på 33 procent mer. Efter åtta dagars strejk hade facket vunnit.

– En stor framgång för oss. Medlet är det gamla vanliga; man måste organisera arbetarna. Vi var inte våldsamma, men militanta. Det gav framgång.

Ett annat lyckat exempel hämtas från Dominikanska Republiken där facket lyckades få upp lönerna rejält på Hanesbrands Dos Rios. Det amerikanska företaget har sin fabrik i en ”exportzon” där de inte behöver betala skatt eller följa landets lagar.

– Där hade vi framgång, säger Ygnacio Hernandez (bilden), generalsekreterare för facket Fedotrazonas.

– Företaget exporterar kläder till amerikanska universitet. Där bland studenterna växte det fram en opinion för vår sak och det betydde mycket när vi förhandlade om våra villkor.

Nu tjänar arbetarna 525 dollar i månaden. Att jämför med exportzonens minimilön på 162 dollar.

– Därför har vår kamp blivit viktig även för andra. Man måste gå fram på olika vägar samtidigt som man förhandlar: demonstrationer, uppvaktning av politiker, presskonferenser och strejker.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.