Industriarbetarnas tidning

Samlad styrka inför framtiden

19 juni, 2012

LO-kongressen är nu avslutad och den nya ledningen, med Karl-Petter Thorwaldsson i spetsen, får ingen rast och ro. Redan i juni påbörjas en process med LO:s styrelse vars syfte är att få ihop en samordning inför kommande avtalsrörelse.

Glädjande nog tycks allt fler inse vikten av att hålla ihop, något som också präglade kongressdebatten i lönebildningsfrågan. Det finns alltså förutsättningar för en ny LO-ledning att lotsa förbunden in i en gemensam samordning.

Ett lika svårt men mer långsiktigt arbete är nya ledningens förmåga att driva facklig-politiska frågor. Kongressen var väldigt måna om att det facklig-politiska samarbetet med Socialdemokraterna skulle fortsätta. Thorwaldsson har dock förutskickat ett LO med högre integritet och skarpare linje mot partiet. Det tycker jag är en lovande inställning.

Såväl Socialdemokraterna som LO mår bra av att vi renodlar våra roller. LO-förbunden och dess företrädare är inga politiker. Vi driver våra medlemmars krav utifrån en facklig utgångspunkt. En del av de kraven kräver politiska lösningar och då är det naturligt att samarbeta med det parti som ligger närmast våra fackliga värderingar.

Kongressen tog också beslut om att arbeta mot vinster i välfärden. Ett beslut som säkert kommer att skapa debatt i det socialdemokratiska partiet. Kanske denna fråga blir en första prövning för en mer självständig facklig hållning i politiska frågor?

Den allmänna bilden av LO som en federation på dekis är väl etablerad, särskilt i borgerliga medier. Traditionella arbetaryrken tappar i relation till tjänstemannasidan. Den tillväxt som sker hamnar framför allt i mer svårorganiserade service- och tjänsteförbund.

Trots detta har LO:s förbund överlevt en av de svåraste perioderna i svensk fackföreningsrörelses historia. En finanskris som lett till en jobbkris. En massarbetslöshet som sätter press på våra kollektivavtal. Detta samtidigt som den borgerliga regeringen urholkat ett av de viktigaste värnen, vår a-kassa. I denna ogästvänliga miljö har LO:s förbund under förra kongressperioden rekryterat 430 000 nya medlemmar. Svåra utmaningar finns det fortfarande, men det är definitivt inte sotdöden som väntar.

Det är alltså en solid grund som Wanja Lundby-Wedin lämnar över efter tolv års ordförandeskap i LO. Helt säkert en lockande utmaning för en splitter ny LO-ledning.

I detta sammanhang ska GS även fortsättningsvis vara ett aktivt LO-förbund. Vårt förbundsmöte ska i mitten på juni behandla en rad viktiga framtidsfrågor. Styrelsens ambition är att kraftsamla för vår viktigaste uppgift.

Att vara närvarande på arbetsplatserna och att ha duktiga företrädare så nära medlemmarna som möjligt är vår största utmaning. En utmaning som kräver mycket resurser. Jag ser fram emot en konstruktiv och intressant debatt i dessa frågor på förbundsmötet.

Detta är sista krönikan inför sommaruppehållet. Jag vill passa på att tacka för alla inspirerande möten ute i landet och tillönska alla medlemmar och krönikeläsare en riktigt skön och avkopplande semester.

Till hösten fortsätter äventyret. I ett fackförbund nära dig!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?