Industriarbetarnas tidning

Spanska rysaren plågar facket

19 juni, 2012

Skrivet av

INDUSTRIALLNästa rysare efter Grekland: Spanien. Högsta arbetslösheten i Europa. En ekonomi i spillror. Och med en ny högerregering som öppnat för lönesänkningar.

– Företagen har fått det lättare att sparka folk och arbetsgivarna kan till och med sänka lönerna nu, säger Unai Martinez på det baskiska facket Ela.

Han befinner sig just nu i Köpenhamn där han deltar i bildandet av den nya jätteinternationalen för industriarbetare, IndustryALL. Han är där med Ela-kollegan Luis Fernando och Javier Urbina Sánchez-Guerrero från den fackliga centralorganisationen UGT.

Läget i Spanien har försämrats drastiskt det senaste halvåret. En arbetslöshet på 25 procent som fortsätter att öka. Ungdomsarbetslösheten på 50 procent. Två svårslagna bottenrekord i Europa, alltså till och med högre siffror än Grekland.

Javier Urbina Sánchez-Guerrero säger:

– I dag är det inte ovanligt att pensionärer får försörja barn och barnbarn eftersom de är de enda som har någon form av inkomst.

– Och detta bara för att bankerna kört sönder landet, säger Luis Fernando.

Spanska statens ekonomi har ansetts som hyfsat välskött, landet har en statsskuld som är mindre än Tysklands. Men en lättsinnig banksektor drog nytta av den låga räntan i Europa och lånade i sin tur ut pengar för att stimulera bostadsbyggandet.

Sedan kom finanskraschen.

– Nu är det totalstopp. Företagen har svårt att få lån och det sänker ekonomin ännu mer, säger Unai Martinez.

– Samtidigt har vi fått en nyliberal regering som tror att vi får ekonomisk tillväxt genom att försämra för människorna. Hur kan sänkta löner och sämre anställningsskydd stimulera ekonomin?

De kan alla berätta om företag där arbetsgivaren ensidigt tvingat fram lönesänkningar på 20-30 procent.

– Sånt gick inte förr, men nu är det fritt fram.

Spanien är ett land i brant ekonomisk utförsbacke. I går noterades de högsta marknadsräntorna någonsin. Spanska staten får nu betala 7 procent om de vill låna av marknaden. Och låna måste man för att täcka de stora hål som bankkraschen fört med sig.

7 procents marknadsränta är precis den smärtgräns som ansetts omöjlig att passera. Då anses ett land inte längre kunna klara av sina åtaganden utan måste begära nödlån av EU. Med nödlånen följer en svältkur som kan kasta in Spanien i en liknande situation som Grekland.

Problemet är bara att Spaniens ekonomi är den tredje största inom euroområdet. Större än Greklands, Irlands och Portugals tillsammans.

Om den spanska ekonomin kraschar får det betydligt större konsekvenser än Greklands kris.

– Det ser hopplöst ut. Allt vad vi kan göra är att protestera, demonstrera, strejka. Det känns hopplöst, som om det inte fanns någon utväg, säger Unai Martinez.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.