Industriarbetarnas tidning

Strejkledare dömda till fängelse i Pakistan

15 juni, 2012

Skrivet av Agneta Persson

När den utlovade löneförhöjningen uteblev började 100 000 textilarbetare i Pakistan strejka. Straffet: Sex fackföreningsledare fick sammanlagt 490 års fängelse.

Det var den 22 juli 2010 som protesterna ägde rum i Pakistans tredje största stad Faisalabad, där en stor del av landets vävindustri finns. Regeringen hade i sin budget för 2010-2011 lämnat utrymme för en höjning av privatanställdas minimilöner med minst 17 procent. När arbetsgivarna ändå vägrade att betala lade 100 000 arbetare inom vävindustrin ner sina verktyg. Tusentals gick ut på gatorna för att demonstrera.

– Ägarna och deras hantlangare började kasta tegelsten på fredliga demonstranter från ena sidan, medan polisen använde tårgas från den andra, berättar Khalid Mahmood (bilden), chef för organisationen Labour Education Foundation, LEF, som är på Sverigebesök med anledning av ABF:s hundraårsjubileum.

25 arbetare skadades, omkring 100 arresterades. Sex ledare från de pakistanska vävarnas organisation skickades i fängelse på sammanlagt 490 år, anklagade för terrorism.

–Vävfabrikernas ägare, som också ofta är direkt involverade i politiken, vill trycka ner arbetarrörelsen genom att skrämma dem med falska anklagelser av det här slaget, säger Khalid Mahmood.

– De här långa fängelsestraffen har varit förödande för arbetarrörelsen i Faisalabad och hela landet. Att domstolen kunde dela ut ett sånt straff låg bortom allas förväntningar. Syftet är uppenbart att skada vävarbetarna som sakta höll på att bli en symbol för en stridbar arbetarklass i hela landet.

LEF, som har varit aktiva i arbetet med att organisera vävarbetarna fackligt, driver just nu ärendet med de sex fängslade ledarna i hovrätten i Pakistan.

– Om inte arbetarna släpps går vi vidare till Högsta Domstolen, säger Khalid Mahmood. Men det kommer att ta tid, kanske mer än ett år. Under tiden hjälper vi de fängslades familjer genom att samla in pengar.

Dagens Arbete besökte Pakistan 2005 och skrev om situationen för fackligt aktiva.

Sedan dess har läget blivit ännu värre, berättar Khalid Mahmood. Levnadsomkostnaderna ökar samtidigt som arbetsgivarna vägrar höja lönerna trots regeringens påbud. När fabrikerna med jämna mellanrum måste stänga ner verksamheten på grund av elbrist, får arbetarna ingen lön. Allt detta leder till ökade motsättningar.

– Det är vanligt att arbetare som försöker organisera sig fackligt blir anklagade för saker de inte har gjort, säger Khalid Mahmood. För privatanställda har det blivit nästintill omöjligt att organisera sig fackligt. Polisen, politiker, domstolar, till och med arbetsdepartementet, står enade mot arbetarna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.