Industriarbetarnas tidning

”Bra att GS synliggör kvinnorna”

6 juli, 2012

Skrivet av Hans Larsson

Almedalen– Kvinnor hamnar alltid underst i alla avseenden, löner, arbetsvillkor och arbetsmiljö. Det är mycket bra att GS synliggör kvinnorna inom industrin. Gudrun Schyman, ledare för Feministiskt initiativ, gav en stor eloge till GS-facket vid ett seminarium i Almedalen.

GS-fackets rapport Jämställt arbetsliv – ett arbete på lika villkor var utgångspunkten för Almedals-seminariet.

– När man pratar om kvinnor och arbetsliv ser man en undersköterska framför sig. Men det finns kvinnor även inom industrin, 18 procent av våra medlemmar är kvinnor. Och det är dem vi vill lyfta fram, sa P-O Sjöö, förbundsordförande i GS.

GS har tillsammans med Statistiska centralbyrån, SCB, genomfört undersökningar bland förbundets medlemmar. Resultaten är nedslående ur en jämställdhetsperspektiv:

* 90 procent av kvinnorna upplever stress i arbetet.

* 64 procent av kvinnorna i åldern 45-59 år har gått till arbetet trots att de varit sjuka.

* Över 80 procent av kvinnorna uppger att de är för trötta för att umgås med familj eller vänner efter jobbet.

* Mer än var femte kvinna, 22 procent, upplever att de inte har möjlighet att ta korta pauser och raster vid behov. Motsvarande siffra för män är 12 procent.

* Kvinnor drabbas av arbetssjukdomar i högre utsträckning än män, vilket bland annat beror på att kvinnor i högre utsträckning än män har monotona arbetsuppgifter.

– Vi tror inte att kvinnor är bättre än män på att utföra monotona arbetsuppgifter, utan här handlar det om nedärvda gamla traditioner. Det finns ett könsmässigt tänkande inom arbetsmiljön och nu måste vi verkligen prioritera dom här frågorna, sa GS-ordföranden P-O Sjöö vid seminariet.

Gudrun Schyman var snabb att berömma GS för initiativet:

– Det är en mycket bra ambition av GS att lyfta fram dom här frågorna, att synliggöra kvinnorna inom industrin. Det finns ett mått av förakt mot kvinnor när man alltid talar om att kvinnor ”hamnar” på olika positioner, medan män ”rekryteras” dit. Kvinnor är i underläge i alla avseenden, inte bara lönen, sa Schyman.

Socialdemokraternas Ylva Johanssons menade att regeringen har ett stort ansvar för att det ser ut som det gör:

– Man har lagt ner Arbetslivsinstitutet och rustat ner Arbetsmiljöverket. Och man ställer lägre krav på företagen. Det är ett medvetet val av den borgerliga regeringen att prioritera ned arbetsmiljön, sa Ylva Johansson.

Och Gudrun Schyman uttryckte stark kritik emot att så lite händer på jämställdhetens område trots allt vackert tal:

– När man talar generellt är alla för jämställdhet. Ingen försvarar könsmässiga löneskillnader. Men i praktiken finns det ett motstånd mot jämställdhet, rättvisa löner, arbetsvillkor, osv.

– Det ser ut som det gör därför att tillräckligt många tycker att det är bra som det är, slog Gudrun Schyman fast.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.