Industriarbetarnas tidning

Fackligt aktiva sparkas från Mölnlyckefabrik

20 juli, 2012

Skrivet av Lisbeth Ulfstedt

När 22 fackligt aktiva på Mölnlycke Helath Care i Thailand hade ett informationsmöte blev de uppsagda, anklagade för att ha strejkat.

Det hela började när de anställda på Mölnlycke Health Care i Thailand hade fått ändrade arbetsvillkor, gällande exempelvis semester. Många av de anställda blev osäkra på vad som egentligen gällde på arbetsplatsen. 22 fackligt aktiva, varav fyra förtroendevalda, satte sig då ner en eftermiddag för att dryfta läget och begära att få information från företaget.

Arbetsgivaren svarade då med att anklaga alla på mötet för att strejka och de 22 anställda blev helt enkelt uppsagda.

– Man måste säga att arbetsgivaren agerade aggressivt mot klubben, anser IF Metalls internationella sekreterare Erik Andersson.

Fackklubben drev ärendet vidare till domstol. Där ansåg domaren att facket hade rätt och Mölnlycke Health Care uppmanades att återanställa alla 22. Företaget vägrade dock att godta domen utan överklagade ärendet till högre instans. I veckan kom domen.

– Den domaren tog inte ställning, utan ansåg att parterna borde åka hem och komma överens på egen hand, berättar Erik Andersson.

I praktiken betyder det att domaren tog arbetsgivarens parti. Eftersom företaget vägrar att lyda den första domen och återanställa de 22 fackligt aktiva och klubben inte har tillräckligt med pengar för att driva ärendet vidare hänger hela frågan i luften.

Det är inte första gången som Mölnlycke Health Care försöker kväsa den fackliga verksamheten på fabriken. För en tid sedan fick fackets dåvarande ordförande sparken. Så skulle företaget knappast bete sig i Sverige.

– Företaget har ett ansvar som även sträcker sig utanför Sveriges gränser. Som man uppträder här hemma bör man även uppträda utomlands, anser Erik Andersson.

Mölnlycke Health Care driver två fabriker i Thailand med 5-600 anställda. De producerar sjukvårdsutrustning, bland annat sjukhuskläder, och många av kunderna finns i Norden.

– Mölnlycke har ett ansvar för att det råder sjyssta arbetsvillkor och att deras fabriker respektera fackliga och mänskliga rättigheter, anser Erik Andersson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?