Industriarbetarnas tidning

Från framgång till katastrofalt samgående

9 juli, 2012

Skrivet av

Ny bok Stora borde aldrig ha gått ihop med finska Enso. – Det hade varit bättre att bilda en allians med Korsnäs i stället, säger Jan Rennel, tidigare marknadsanalytiker på Stora och nu författare till en bok om skogsindustrins framtid.

Jan Rennel är i dag pensionär och bosatt i Falun, bara ett stenkast från den slottsliknande jättebyggnad Erik Johan Ljungberg lät uppföra åt sig. Ljungberg var disponenten som lotsade ”världens äldsta aktiebolag” Stora Kopparberg in i det moderna industrisamhället.

Själv tjänstgjorde Jan Rennel i femton år som marknadsanalytiker på  detta Stora.

Rennel har lång erfarenhet av skogsindustrin. I nästan 50 år har han jobbat inom branschen, som forskare, marknadsanalytiker och managementkonsult.

Boken heter Långsiktigt värdeskapande och värdeförstöring – framgångsrika och misslyckade investeringar i skogsindustrin. Den skrevs för att han  som han säger ”trodde sig ha ett budskap”.

Budskapet är detsamma som gamle Marcus Wallenbergs motto: Inget företag är så dåligt att det inte går att sättas på fötter av en duglig karl, och inget är så bra att det inte kan förstöras av en oduglig.

Slutsats: det gäller att vårda företagen på rätt sätt. Vissa företag har vanvårdats, inte minst Stora.

– Köpet av tyska Feldmühle var början på slutet för Stora, säger han.

Stora köpte den tyska företagsgruppen Feldmühle 1988. Köpet skulle ge Stora en starkare ställning i Europa, var  det tänkt. Förvärvet var en jätteaffär som förvandlade Stora till världens tredje största skogsföretag efter Georgia-Pacific och International Paper. Det var det största utländska köpet i Tyskland sedan General Motors köpte Opel 1929.

Även om förvärvet hyllades som ett klipp i affärspressen blev det en dyrköpt affär för Stora. Prislappen stannade på 20 miljarder kronor i dagens penningvärde – vilket var lika mycket som börsen värderade hela Stora plus Feldmühle till, något år efter affären. Dessutom drog Stora på sig höga kostnader.

– Feldmühle låg som ett lik i lasten under hela 1990-talet för Stora. Och allt mynnade ut i den olyckliga Enso-affären.

Den borde aldrig ha blivit av, anser Rennel.

– Enso var statligt och inte alls särskilt konkurrenskraftigt. Man kan se Enso som en motsvarighet till svenska Assi Domän, knappast någon slagkraftig aktör.

Han kallar samgåendet med Enso för en ”värdeförstöring av sällan skådad omfattning”.

– Affären var katastrofal.

Det nya Stora Enso köpte på sig dåliga företag varav det sämsta – amerikanska Consolidated – blev en kostsam affär. Samtidigt gjorde man sig av med kraften, också en dyrköpt åtgärd.

– Finska bolag hade ingen egen kraft, därför skulle inte Stora Enso ha det heller.

Det ”katastrofala samgåendet” var ett resultat av en auktoritär ja-sägarkultur i företaget, menar Rennel. Ingen vågade ifrågasätta ledningen.

Om nu Stora inte skulle ha gått ihop med Enso – vad borde man ha gjort i stället?

– Både SCA och Holmen har ju klarat sig bra på egen hand. Men om man nu ville gå ihop med någon så borde Korsnäs ha legat bra till.

– Då skulle Stora haft kvar sitt huvudkontor i Falun och dragit till sig de bästa kompetenserna inom skogsindustrin. Nu finns allt i Helsingfors i stället. Kvar blev i stort sett ingenting.

Hur ser framtiden ut för skogsindustrin?

– Den finns på de nya marknaderna i Asien och Latinamerika. Inte i Europa eller Nordamerika.

– Förpackning kommer att gå bra framöver, men det blir tuffare för tidningspapperet. Våra läsvanor förändras och det påverkar efterfrågan på tidningspapper. Jag tror att Kvarnsveden, Hallstavik, Braviken, Hylte och Ortviken får det tufft i framtiden.

Vad är lösningen på problemet?

– Det finns en del att lära av stålindustrin, säger Jan Rennel. Eller rättare sagt: bildandet av SSAB.

– Skogsindustrin kan lära av stålet. SSAB uppstod ur ruinerna av tre konkursmässiga bolag. Det blev ett av de mest lönsamma stålföretagen i världen.

– Exemplet SSAB visar hur svårt det är att göra prognoser. Vem kunde tro för 30 år sedan att Stora skogssektor skulle se sig besegrat av stålet?

Det är därför han ofta återkommer till Wallenbergcitatet : ”Inget företag är så dåligt att det inte går att sättas på fötter av en duglig karl, och inget är så bra att det inte kan förstöras av en oduglig.”

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.