Industriarbetarnas tidning

Havererad utbildning hot mot sågverken

26 juli, 2012

Skrivet av Kjell Johansson

Kalix Naturbruksgymnasium har landets enda skolförlagda operatörsutbildning för arbete i sågverk. I Kalix gapar utbildningsplatserna oftast tomma samtidigt som branschen suktar efter mer kompetens.

Den ena efter den andra gymnasielinjen med inriktning sågverk har fått lägga ned. Nu återstår endast Kalix Naturbruksgymnasium. Skolan har riksintag och vänder sig till hela landets gymnasieelever men över hälften av platserna står tomma.

För att göra något för sågverkens kompetensförsörjning har Fiskarhedens sågverk i Dalarna försökt få Malungs kommun att starta gymnasieutbildning. Det lyckades inget vidare. Främst för att intresset var skralt bland de blivande gymnasisterna.

Behovet av utbildad arbetskraft kvarstår dock. När branschen själv listar sina behov är ökad kompetens och utbildning bland de främsta önskemålen.

Hammarö Utbildningscenter utanför Karlskoga och Peder Skrivares skola i Varberg har varianter på operatörsutbildningar. I övrigt är sågverken tvingade att försöka internutbilda de anställda.

När Fiskarheden i Malung inte lyckades få igång en gymnasielinje försöker de nu istället börja med vuxenutbildning förlagd till sågverket. En del kan sen erbjudas jobb på sågen eller på något annat av de totalt 10 sågverken i Dalarna.

– Det regionala initiativet i Dalarna är lovvärt, tycker Mårten Ericsson på branschorganisationen Skogsindustrierna. Men han är oroad för framtiden.

– Det är ett jättebekymmer att så få söker sig till grundutbildningen för sågverken. Samhället och branschen måste lyckas bättre med att förse sågverken med kompetent personal. Men dessvärre finns ingen enkel lösning.

Bättre betalning kanske kan locka dit ungdomarna?

– Njaä, branschen har lönsamhetsproblem redan som det är idag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.