Industriarbetarnas tidning

Nytt huvudavtal i sikte

3 juli, 2012

Skrivet av Hans Larsson

AlmedalenDet beskrivs redan som ett historiskt möte, det mellan Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström och LO:s nye ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Mötet skedde vid ett LO-seminarium på Hamnplan 5 i Visby på tisdagen och kan vara första steget mot ett nytt huvudavtal mellan parterna.

LO-seminariet om en flexibel arbetsmarknad fördes i en samtalston som fick rutinerade arbetsmarknadsexperter att lyfta på ögonbrynen och tala om att ”något nytt är uppenbarligen på gång”.

Urban Bäckström, ofta beskriven som en hök i arbetsgivarlägret, verkade mest angelägen om att få till stånd nya samtal med LO om ett nytt huvudavtal. Det nuvarande så kallade Saltsjöbadsavtalet från 1938 har arbetsgivarna länge velat ändra på.

För ett par år sedan förhandlade LO och Svenskt Näringsliv om ett nytt huvudavtal, men förhandlingarna havererade när Svenskt Näringsliv lämnade förhandlingsbordet i protest mot att LO vägrade gå med på förändringar i turordningsreglerna.

– Nu är vi beredda att göra ett nytt försök. Vi tycker fortfarande att turordningsreglerna måste ändras, så att kompetens blir viktigare än anställningstid vid uppsägningar. Men vi är öppna för att tillsammans med LO försöka lösa den knuten, sa Urban Bäckström.

LO:s nyvalde ordförande, den förre IF Metall-ombudsmannen Karl-Petter Thorwaldsson, medgav att han för ett par veckor sedan tagit initiativet till att få igång nya samtal med arbetsgivarna:

– Jag kan inte bara sitta i LO-borgen och säga att arbetsgivarna är dumma och att Svenskt Näringsliv inte vill prata med oss. Klart jag måste göra ett försök att få igång samtalen igen. Vårt intresse är ju att få till en bättre omställningsförsäkring så att tryggheten för våra medlemmar ökar, sa Thorwaldsson.

Och turordningsreglerna då, den fråga som förra gången stjälpte försöken att få till ett nytt huvudavtal?

– Vi ska diskutera även den frågan. Men vi kommer aldrig att gå med på att den som är utsliten efter att ha jobbat 35 år på en arbetsplats ska sparkas ut, för att någon annan är mer kompetent.

Urban Bäckström ställde till slut Karl-Petter Thorwaldsson mot väggen:

– Tror du att vi kommer att kunna lösa den här frågan och få till ett nytt huvudavtal, ja eller nej?

– Ja, svarade Thorwaldsson efter viss betänketid.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?