Industriarbetarnas tidning

Sommarjobbare ihjälklämd på Iggesund

30 juli, 2012

Skrivet av Agneta Persson

En 26-årig sommarjobbare har klämts till döds på Iggesunds bruk. Olyckan inträffade i lördags kväll och utreds nu som en arbetsplatsolycka.

Det var vid 19-tiden i lördags som kvinnan, som var sommaranställd men inte ny på fabriken, fastnade mellan två pappersbalar vid kartongmaskin 1. Olyckan inträffade i samband med att kartongrullarna skulle skiftas men exakt vad som orsakade det hela är inte klart.

– Vi vet att det skett en klämolycka men vi vill i nuläget inte spekulera i vad eller hur detta kunnat ske. Det får den fortsatta utredningen visa, säger platschef Staffan Jonsson i ett pressmeddelande.

Förundersökningsledare Timo Rukanen på Gävleborgspolisen säger dock till svd.se att polisen har en teori om vad som hänt:

– När hon står mellan balarna har hon en fjärrkontroll till traversen som lyfter de här rullarna och teorin är att hon trycker på fel knapp så att de sätts i rörelse och hon blir klämd. Men det är bara en teori.

Maskinen där olyckan inträffade togs ur bruk under lördagnatten och en krisgrupp kallades in. Olyckan utreds av polisen och är även anmäld till Arbetsmiljöverket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.