Industriarbetarnas tidning

Anställda befarar lönesänkning när Swedwood säger upp avtal

30 augusti, 2012

Skrivet av Mikael Färnbo

Ikeas underleverantör Swedwood har sagt upp det lokala löneavtalet på fabriken i Hultsfred. I stället för månadslön vill företaget ha timlön. Anställda befarar att de kommer förlora upp till 5 000 kronor i månaden.

Mitt under en pågående avtalsperiod har Swedwood i Hultsfred sagt upp det lokala löneavtalet med GS-facket. Avtalet skulle egentligen löpa ut den 31 mars nästa år. Företagsledningen vill att månadslöner ska bli timlöner med månadsvis utbetalning.

– Anledningen är att det passar fabriken bättre, säger Charlotte Lindgren, informationschef på Swedwoods huvudkontor i Ängelholm.

På vilket sätt timlön ”passar fabriken bättre” vet inte Charlotte Lindgren.

– Rent tekniskt så vet jag faktiskt inte riktigt. Det är jag inte insatt i. Men det är väl det man ska diskutera nu under förhandlingarna med facket, säger hon.

Förhandlingarna med GS-facket ska påbörjas den fjärde september. Charlotte Lindgren vill inte föregå förhandlingarna men säger ändå att syftet inte är att sänka lönen.

– Syftet är inte att någon ska få någon lön sänkt. Arbetar man det man ska enligt avtal så kommer man inte förlora något, säger hon.

Ingen annan i fabriksledningen vill heller kommentera uppsägningen.

– Vi vill inte föregå förhandlingarna och lämnar därför inga kommentarer, säger Camilla Holmroth, personalchef på fabriken i Hultsfred.

Även det lokala GS-facket avböjer att lämna några kommentarer när Dagens Arbete ringer. Till Vimmerby tidning säger dock Håkan Korán, ombudsman på GS-facket avdelning fyra Östra Småland.

– Om företaget vill något särskilt med ett nytt avtal måste det deklareras. Så vi vill gärna lyssna på vad de har att säga först. En uppsägning av det här slaget ska förhandlas som allting annat, så det är inte alls säkert vi landar här i slutändan, säger han.

Vimmerby tidning har även intervjuat en anonym anställd som vittnar om att uppsägningen kom som en fullständig överraskning. Skulle företagsledningen få som de vill befarar den anställde mannen att det kommer handla om en rejäl lönesänkning.

– Vi som jobbar femskift jobbar mellan 120 och 130 timmar i månaden. Så vad vi har förstått skulle det nya löneavtalet betyda en sänkning på lönen med mellan 4 000 och
5 000 kronor brutto i månaden, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.