Industriarbetarnas tidning

”En lång industritradition går i graven”

14 augusti, 2012

Skrivet av Mikael Färnbo

Sågverkskoncernen BooForssjö försattes i måndags i konkurs. 140 anställda förlorar jobbet i Hjortkvarn, Forssjö, Forneby och Mockfjärd.

I måndags lämnade sågverkskoncernen BooForssjö in en konkursansökan till Falu tingsrätt. 140 anställda i Hjortkvarn, Forssjö, Forneby och Mockfjärd har sagts upp.

– Vi har haft en rad förlustår bakom oss. Förra året genomförde vi ett omfattande omstruktureringsprogram där vi bland annat la ner sågverket i Hjortkvarn. Så vi gick in i det här året med hyfsade resultat. Men under andra kvartalet har vi sett att marknadsläget försämrats rätt radikalt, säger företagets chef Mats Sigvant.

– Den starka kronkursen påverkar oss väldigt väldigt mycket, plus en allmän försvagning i euroområdet. När vi la en prognos för hösten såg vi att vi inte kan drifta vidare. Det saknas likvida medel och ägaren är inte intresserad att skjuta till mer pengar, säger han.

Enligt Conny Larsson fackombud för GS har den tråkiga nyheten slagit hårt mot både de anställda och hela lokalsamhället.

– Det är blandade reaktioner på företaget, chocktillstånd på en del. Det skapas också en oro i hela samhället. Både Forssjö och Hjortkvarn är uppbyggda kring den här verksamheten, säger han.

Sågverket har funnits i ungefär 100 år i Hjortkvarn. Industriell verksamhet har funnits där i 300 år, och runt 500 år i Forssjö.

– Det är en lång industritradition som går i graven, säger Conny Larsson.

I morgon onsdag ska Conny Larsson träffa konkursförvaltaren och då förhoppningsvis få mer information om vad som kommer hända härnäst.

– Konkursförvaltarens mål kommer nu vara att få in så mycket pengar som möjligt. Vi hoppas ju på att företaget kan säljas, om det finns några intressenter, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.