Industriarbetarnas tidning

Ferbe vill lära Lööf och Björklund om turordningen

17 augusti, 2012

Skrivet av Mikael Färnbo

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe har bjudit in Annie Lööf (C) och Jan Björklund (FP) till ett samtal om las och a-kassan. Ferbe menar att partiledarnas kunskaper om turordningsreglerna är bristfälliga.

I måndags skickade IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe ett brev till Centerns partiledare Annie Lööf och Folkpartiets partiledare Jan Björklund. Brevet innehöll en inbjudan till ett samtal om Lagen om anställningsskydd och a-kassan.

Inbjudan är en reaktion på de både partiledarnas utspel under årets Almedalsvecka. Både Annie Lööf och Jan Björklund öppnade där upp för en höjning av taket i a-kassan och ett slopande av de differentierade avgifterna. Men bara under förutsättning att turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd ändras så att kompetens, och inte anställningstid, blir vägledande för vem som får behålla jobbet vid neddragningar.

Anders Ferbe anser att det redan fungerar så i praktiken.

”Jag anser att det är så det fungerar i dag. Inom IF Metall genomförs årligen hundratals så kallade turordningsförhandlingar på olika arbetsplatser, där just kompetens för de jobb som är kvar är avgörande”, skriver Anders Ferbe i brevet.

Enligt Ferbe bygger centerledaren och folkpartiledarens utspel på okunskap.

– Jag tolkar det som att de har kunskapsluckor kring hur turordningsreglerna fungerar i praktiken. Det är därför vi bjuder in till det här samtalet där de kan träffa lokala fackliga företrädare med egna erfarenheter av driftsinskränkningar, säger han.

Enligt Anders Ferbe existerar knappast den här konflikten ute i arbetslivet.

– Vi genomför mängder av turordningsförhandlingar varje år. Vi värnar både en hygglig rättvisa och att företagen ska kunna leva vidare på ett bra sätt. Och nästan alltid löser vi det här ute på arbetsplatserna i samförstånd utan några som helst bekymmer. Den politiska debatten i den här frågan är tyvärr så förenklad att den blir falsk, säger han.

Breven nådde i början av veckan fram till de båda partiledarna. Men om de nappar på inbjudan återstår att se. Så här svarar Annie Lööf när Dagens Arbete når henne via mejl.

– Vi har sedan tidigare en bra dialog med IF Metall och välkomnar fortsatta samtal om hur vi ska fortsätta sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för de som står utanför.

Ska jag tolka det som att ni tackar ja till inbjudan?

– Det ska tolkas som att vi vill fortsätta dialogen med IF Metall men att vi såklart får prata om hur det samtalet ska gå till och vad som ska lyftas.

Men tackar ni ja eller nej till inbjudan?

– Vi välkomnar alltid en inbjudan till samtal.

Jan Björklund har ännu inte hunnit ta ställning till inbjudan.

– Vi har fått in en inbjudan och vi kommer att ta ställning till den längre fram, säger Anders Andrén, presschef för Folkpartiet.

Läs hela Anders Ferbes inbjudan här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?