Industriarbetarnas tidning

Informationschefen på Iggesund: ”Ett fruktansvsärt bakslag”

1 augusti, 2012

Skrivet av Agneta Persson

Stämningen är dämpad på Iggesunds bruk sedan en 26-årig sommarjobbare klämdes till döds i lördags kväll. I morgon torsdag besöker Arbetsmiljöverket bruket för att se vad som kan ha orsakat olyckan.

Efter olyckan, då en 26-årig kvinna omkom framför ögonen på flera arbetskamrater, stängdes kartongmaskin 1 av i drygt ett dygn. Produktionen är nu igång igen efter klartecken från bland annat huvudskyddsombudet. I morgon torsdag kommer två inspektörer från Arbetsmiljöverket till bruket för att påbörja utredningen om vad som kan ha orsakat olyckan.

26-åringen var varken oerfaren eller outbildad på sina arbetsuppgifter, säger Staffan Sjöberg, informationschef på Iggesund.

– Hon jobbade här förra sommaren och har jobbat här den här sommaren. Det hon jobbade med var bland annat travershantering och hon hade traverskort. Vi har också gått igenom de rutiner vi har för säkerhetsutbildning vilket vi gör med alla vikarier som kommer in.

Hur är stämningen hos er nu?

– Väldigt dämpad. Det här tar väldigt mycket på många människor. Det berör på olika sätt, men alla blir berörda.

Vad gör ni nu?

– Vi har i första läget förtydligat de säkerhetsföreskrifter som finns, i stort sett repeterat dem, och pratat med personalen om dem. Nu väntar vi på den utredning som kommer till stånd genom Arbetsmiljöverket i samarbete med vår egen skyddsorganisation. Så får vi se om man kommer fram till att det varit fel på rutiner och föreskrifter. Men just nu försöker vi jobba på som vi har gjort med de föreskrifter vi har och bistår Arbetsmiljöverket i den här utredningen.

Hittills i år har fyra tillbud på Iggesunds bruk rapporterats till Arbetsmiljöverket. Hur ska man se på det?

– När det gäller tillbudsrapporteringen så är det inte ett mått på hur farlig arbetsplatsen är utan ett mått på hur bra man är på att identifiera risker. Tillbudsrapporteringen är en kartläggning över vad vi skulle kunna göra bättre.

– Det är svårt att säga om vi är bra eller dåliga på det här. Jag har uppfattningen att vi jobbar seriöst med de här frågorna. Vi har tyckt att antalet incidenter har gått upp de senaste åren och därför hade vi i fjol som tema ett säkerhetsår där vi jobbade mycket med utbildning och information kring säkerhetsfrågor. En seriös satsning. Sen inträffar det här. Det är ett fruktansvärt bakslag för säkerhetsarbetet och ett misslyckande.

Kicki Höök, tillsynsdirektör för Arbetsmiljöverkets Gävle-Daladistrikt, är Iggesunds fyra rapporterade tillbud hittills i år mycket?

– Det är ett relativt stort företag så jag tycker inte det är extremt mycket. Det beror lite på vilken kultur man har på företaget, vad det är man anmäler.

Så Iggesund sticker inte ut?

– Nej det kan jag inte säga.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.