Industriarbetarnas tidning

Stålet och skogen knäar inför eurokrisen

8 augusti, 2012

Skrivet av

DA-ANALYSKrisen i Europa väntar på sin lösning. Krisländernas löntagare plågas av skenande arbetslöshet och raserade fackliga rättigheter. Här hemma börjar stål- och skogsindustrin att knäa.

Häromdagen kom statistik från det spanska arbetsmarknadsdepartementet som skakade landets tillbakatryckta fackföreningsrörelse. Arbetsgivarna struntar i att teckna kollektivavtal.

Under årets första fem månader tecknades 1 113 avtal i landet. Den lägsta siffran sedan man började mäta omfattningen av antalet kollektivavtal för trettio år sedan.

Antalet anställda som täcks av kollektivavtal sjönk till bottennivå, till strax under 3 miljoner – i ett land där 23 miljoner människor räknas till arbetskraften.

Det är en sida av eurokrisen.

De spanska bankerna körde sönder landets ekonomi efter en vidlyftig utlåningsfest som underblåstes av den låga räntan i euro-zonen. Notan skickas till de spanska löntagarna med 25-procentig arbetslöshet och med en ny arbetsrätt som tillåter arbetsgivarna att ”genomföra väsentliga förändringar av arbetsvillkoren”: strunta i kollektivavtalen, sänka lönerna och förlänga arbetstiderna.

Till detta läggs ett av historiens största sparpaket där regeringen ska skära bort motsvarande 600 miljarder kronor. Men det hjälper inte.

Marknaden kräver allt högre räntor för att låna ut sina pengar till det krisande Spanien. Och den spanska regeringen försöker blidka marknaden med nya sparpaket. Men för varje spanskt sparpaket kräver marknaden allt högre räntor för att låna ut sina pengar.

Och Spaniens skulder ökar ännu mer. Kan en skuldkris lösas med nya skulder?

Den europeiska skuldkrisen innebär att överbelånade hushåll och företag försöker betala av sina skulder i stor skala. Då minskar efterfrågan, då minskar den ekonomiska aktiviteten.

Samtidigt har politikerna i krisländerna satt igång besparingar i den offentliga verksamheten för att få balans i sina statsbudgetar. Precis som i den privata sektorn minskar efterfrågan och ekonomin krymper ännu mer.

Denna avmattning märks framför allt i svenska sågverk och stålindustrier. Där har den europeiska inbromsningen varit klart kännbar. SSAB halverar sin vinst, Ovako backar och Outokumpu dras med fortsatta stora förluster. Under första halvåret i år minskade produktionen av råstål med 11 procent i Sverige. Häromdagen varnade österrikiska stålbolaget Voelstalphine om ett ”destruktivt priskrig” på stål i Europa. Inga bra nyheter ute på bruksorterna.

Så vad händer?

Är det något ord som använts flitigt i ekonomisk-politiska sammanhang på senare tid så är det ”osäkerhet”. Strax före midsommar kom Industrins ekonomiska råd med sin rapport ”Krisen i eurozonen – konsekvenser för svensk industri”. Ett vanligt förekommande ord: osäkert.

Vad rapporten tydligt visade var hur krisländerna i Sydeuropa under det senaste årtiondet låtit kostnaderna skena iväg, samtidigt som produktiviteten stannat av. Tidigare kunde ett krisland devalvera sin egen valuta för att återställa konkurrenskraften. Nu funkar inte det. Istället måste de ”interndevalvera” i form av besparingar, uppriven arbetsrätt, stigande arbetslöshet.

Nu sjunker priset på euron och det kan innebära draghjälp för euro-ländernas export. Precis som den sjunkande svenska kronan gav oss en hjälpande hand efter nittiotalskrisen.

Euron sjunker i värde. Och kronan stiger. Alltså blir svenska exportvaror dyrare jämfört med euroländernas.

Frågan är vad den billigare euron innebär för jobben den svenska exportindustrin.

Fortsatt inbromsning som nu i skogen och stålindustrin?  Eller kan den billigare euron få igång Europas export och på så vis öka efterfrågan av svenska insats- och investeringsvaror?

Som sagt, osäkert.

Det enda som vi säkert vet idag är att arbetslösheten i Sverige fortsätter att vara mycket hög, 374 000 personer motsvarande över åtta procent. Men ännu har inte  eurokrisen märkts på antalet varsel i industrin.

I juni varslades 1 024 personer från tillverkningsindustrin. Faktiskt den tredje lägsta junisiffran på den här sidan av millennieskiftet.

Detta kan förklaras med att den svenska exporten till krisländerna är ganska blygsam. Tyskland är fortfarande den största mottagaren av svenska exportvaror. Men Tyskland bromsar in. Och Kina bromsar in. Och i USA är det mesta osäkert.

Världsekonomin lider fortfarande av den finanskris som briserade i september 2008. Den var ingen vanlig konjunktursvacka utan en allvarlig systemkris, en krasch.

Historiskt har återhämtningar från finanskriser tagit mycket lång tid. Och vägen tillbaka har varit skakig och, som sagt, osäker.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.