Industriarbetarnas tidning

Tillfälligt lyft för industriproduktionen

14 augusti, 2012

Skrivet av Mikael Färnbo

Industriproduktionen ökade något i juni, vilket kom som en överraskning för många bedömare. – Den allmänna bilden är dock att vi fortsätter i en negativ takt på fyra procent, säger Anders Rune, chefsekonom på Teknikföretagen.

Produktionen inom industrin steg med 0,4 procent i juni jämfört med maj och med 1,1 procent jämfört med samma månad året innan. Bland industrins delbranscher var utvecklingen däremot blandad. Starkast utveckling hade industrin för elapparatur och industrin för petroleumprodukter. Svagast utveckling hade trävaruindustrin och annan transportmedelsindustri.

Samtidigt som produktionen ökade något sjönk dock orderingången till industrin med 0,2 procent mellan maj och juni och 1,9 procent jämfört med året innan. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Ökningen av produktionen överraskade många bedömare som hade räknat med en fortsatt nedgång. Teknikföretagens chefsekonom Anders Rune tycker inte man ska övertolka siffrorna.

– Månaderna hoppar lite. Tittar man däremot på utvecklingen första halvåret i år mot första halvåret förra året så ligger vi totalt minus fyra procent, säger Anders Rune.

Enligt Anders Rune ligger bilproduktionen på hela minus elva procent det första halvåret 2012 jämfört med det första halvåret 2011. Teleproduktionen ligger på minus sju procent och metallvaror på minus två procent, maskinproduktion på plus två procent och elmaskiner på plus minus noll.

– Sammantaget verkar det som vi får fortsatt nedgång, även om nivån har stabiliserats. Ett orosmoln är att vi ännu inte sett effekterna av den stärkta kronan, säger Anders Rune.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.