Industriarbetarnas tidning

ABB krävs på skadestånd för lönestrul

24 september, 2012

Skrivet av Mikael Färnbo

Lönestrulen inom ABB Sverige fortsätter för fjärde månaden i rad. Värst drabbade är pappersarbetarna i Figeholm, där vissa anställda fått fel på mellan 30 000 och 40 000 kronor. Nu kräver Pappers skadestånd av ABB för kollektivavtalsbrott.

Sedan ABB-koncernen i Sverige införde sitt nya gemensamma lönesystem i maj i år har inte en siffra blivit rätt för de värst drabbade pappersarbetarna på Figeholms bruk utanför Oskarshamn. Som mest handlar det om mellan 30 och 40 000 kronor i felaktig lön, enligt Pappers klubbordförande Dennis Bäckman.

– Vissa har fått för mycket och har nu fått en avbetalningsplan på sex månader. Andra har fått alldeles för lite. Ingen har fått rätt lön, säger han.

Enligt Dennis Bäckman verkar lönesystemet leva sitt eget liv.

– Du kan få OB i två månader och sedan rätt vad det är så tar den tillbaka OB:n du fick. Det är rena lotteriet, säger han.

För fjärde löneutbetalningen i rad har Dennis Bäckman nu upptäckt felaktigheter även på septemberlönen.

– Det är fel på övertiden och vissa helgdagar, suckar Dennis Bäckman.

Fackförbundet Pappers har nu kallat ABB till en central förhandling. Förutom att driva sina medlemmars fordringar kräver Pappers att ABB betalar skadestånd för kollektivavtalsbrott.

– De har tillämpat avtalet hej vilt utan att ha någon täckning. Det är felaktig lön, otillåten kvittning, de inkasserar inte fackföreningsavgifter och så vidare. Det är hur mycket som helst, säger Matts Jutterström, förhandlingsombudsman på Pappers.

Oskar Hjelte, som är chef för HR-systemen på ABB, bekräftar att de haft många fel i systemet. Enligt honom har Pappers drabbats hårdast bland annat eftersom systemet till en början inte kunnat hantera Pappers rörliga semesterersättning.

– Det är verkligen inte bra att det blivit så. Vi korrigerar felaktigheterna så fort vi upptäcker dem. I efterhand kan man konstatera att vi hade en något för tight tidsplan för det här stora projektet, säger han.

Trots att ABB tagit in extra resurser under semestern så kommer mellan 4 och 5 procent av de cirka 11 000 lönespecifikationer som systemet hanterar att innehålla vissa felaktigheter nu i september, uppskattar Oskar Hjelte. ABB:s ledning har nu gett HR-avdelningen fria händer att ta in alla resurser som krävs för att rätta till felen. Dessutom ska medarbetare skickas ut till företagets samtliga arbetsplatser för att informera om det nya systemet.

Även IF Metalls medlemmar på ABB i bland annat Västerås och Ludvika har drabbats. Enligt klubbordförande Kalle Johansson i Ludvika har tidigare felaktigheter till stor del korrigerats på efterkommande löner. IF Metall har inga planer på att driva ärendet vidare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.