Industriarbetarnas tidning

Avtalen gäller mer än kronor och ören

4 september, 2012

Vi närmar oss åter avtalsrörelsen. 
Vi har haft 15 år av reallöneökningar i Sverige. Industriavtalet och industrins lönenormerande roll har varit en viktig del i detta.

Industriarbetarnas ansvarstagande har betalat sig. Inför de kommande avtalsförhandlingarna kan vi alla konstatera att det är ett komplicerat ekonomiskt läge i världen, med prognoser som pekar åt olika håll. Och det är ännu svårare att veta hur det kommer att se ut om nio månader när de nya avtalen ska vara i hamn. Nu liksom tidigare krävs det därför att vi prioriterar bland våra krav.

Som ett första led i diskussionen inför avtals-rörelsen är det därför åter dags för IF Metallträffarna igen. På träffarna som pågår nu och under de närmsta veckorna kommer förbundsstyrelseledamöter och anställda på förbundskontoret att åka ut i landet för att träffa förtroendevalda och medlemmar för att lyssna på krav och förväntningar inom olika områden.

IF Metallträffarna är ett av de viktigaste arrangemangen förbundet har. Det är då vi lägger grunden till de krav som sedan avtalsråd och förbundsstyrelse kommer att förhålla sig till i avtalsförhandlingarna.
För oss som deltar som samtalsledare handlar det om att lyssna in åsikter och önskemål. Eftersom IF Metall är en folkrörelse som organiserar industriarbetare i hela landet är det viktigt att kraven i avtalsförhandlingarna kommer från våra gemensamma erfarenheter och förslag.

Det är därför man som medlem själv kan ta möjligheten att påverka processen genom att prata med sina förtroendevalda inför IF Metallträffarna eller, om man har möjlighet, delta själv. Vill man ha inflytande krävs att man är aktiv.

Ofta begränsas diskussionen om avtalsrörelsen till kronor och procent. Givetvis ska ordentliga 
reallöneökningar vara en central och viktig del i våra krav. Men samtidigt handlar avtalen om så mycket mer. Det handlar om våra arbetstider, arbetsmiljö, anställningsformer och försäkringar. Vi vet till exempel att visstids- och bemanningsanställningar upplevs som ett stort problem på många håll och om vi ska driva krav på fortsatt arbetstidsförkortning krävs det att vi kraftsamlar.

Men det finns givetvis många andra frågor som kan komma upp till diskussion. Vi är beroende av det omgivande samhället och behöver ständigt föra en diskussion om hur vi vill att samhället ska se ut.

Under de senaste sex åren har vi sett en rad försämringar genomföras av den borgerliga regeringen som slagit hårt mot den svenska modellen och IF Metalls medlemmar. Men vi ser också hur regeringen avstått från att göra sådana satsningar som kan få i gång hjulen och minska arbetslösheten. Det slår direkt mot oss.

På många platser i landet kommer vi att uppmärksamma detta under en politisk aktivitetsvecka, med start den 10 september. Sverige och 
IF Metalls medlemmar förtjänar bättre än det den nuvarande regeringen har att erbjuda.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?