Industriarbetarnas tidning

Bäst med små löneskillnader

19 september, 2012

Det är acceptabelt med en löneskillnad på mellan 1000 och 2000 kronor mellan arbetare som jobbar på samma bruk. Det är den vanligaste åsikten i en enkät som Pappers genomfört bland sina medlemmar.

Fakta/löneavtal

 • Pappers centrala avtal består av en löneökning med ett generellt påslag. Det är ett belopp som alla får, och en procentdel av lönesumman som ska fördelas i lokala lönesystem ute på arbetsplatserna (om de finns).
 • Lönesystem skiljer åt. I vissa finns subjektiva kriterier som prestation och samarbetsförmåga. I det centrala avtalet anges också löneprinciper som ska gälla när pengarna fördelas lokalt.

I enkäten fick deltagarna rangordna vilka kriterier de tyckte var viktigast när lönen ska sättas. Medlemmarna angav följande:

 • Ansvar
 • Arbetskvalitet
 • Mångkunnighet
 • Befattning
 • Enkäten visar också att en relativt stor del av medlemmarna kan tänka sig lön efter prestation. Även lönekriteriet flexibilitet och samarbetsförmåga betraktas som rättvist av förhållandevis många.

  När de fackligt förtroendevalda fick samma fråga är de mer skeptiska till den här typen av subjektiva lönekriterier.

  Enkäten presenterades under Pappers lönebildningskonferens. En del av diskussionerna handlade om subjektiva lönekriterier, kriterier som man alltså inte kan mäta och som är kopplade till personen i fråga, inte till jobbet/befattningen. I vissa lönesystem ute på bruken finns de med.

  De flesta talarna var starkt emot subjektiva bedömningar som prestation, samarbetsförmåga och flexibilitet. De kallades surstockar, slicketillägg och ”bruna nyanser” i lönesättningen.

  Per Hidesten och Gunnar Norbäck från arbetsgivarorganisationen Skogsindustrierna deltog också i konferensen och beskrev sina visioner om lokal lönebildning, att löneökningarna bestäms ute på varje företag utan några centrala löneavtal och individuella löner.

  Per Hidesten talade om karriärmöjligheterna som individuella löner öppnar för och fördelen med en tydlig koppling mellan kompetens/utveckling och lön.

  En av poängerna med konferensen var att diskutera just lönekriterier eftersom kollektivavtalet som tecknades i början av det här året bestämde att en arbetsgrupp skulle börja jobba med just de frågorna. Både fack och arbetsgivare är eniga om att löneprinciperna som står i avtalet är otydliga. Det talas bland annat om djupkunnande och mångkunnande. Men vad exakt är det?

  Matts Jutterström, förhandlingsombudsman på Pappers, har det blivit tydligare efter konferensen?

  – Ja. Nu har vi börjat processa vad vi vill och vad vi menar. Men mycket arbete finns kvar.

  Hur kommenterar du enkätresultaten?

  – Jag är inte förvånad. Vi fick ungefär samma resultat i en enkät som vi gjorde för 10 år sedan. Även andra undersökningar visar att medlemmarna vill ha små löneskillnader. Så har det varit länge.

  – Men det kan ändras. Samhället har blivit mer ojämlikt. Det kanske också ändrar synen på människan.

  Vad säger du om skillnaden mellan vanliga medlemmar och förtroendevalda?

  – Jo, det fanns nyanser i svaren. Det kanske är så att medlemmarna är mer utsatta. De kanske har accepterat, underkastat sig.

  Kommer det att bli mer individuella löner i Pappers i framtiden?

  – Nej, det tror jag inte. Fackföreningsrörelsen står på en kollektiv grund. Det är viktigt att alla får en del av lönekakan, på ett rättvist sätt. Har vi stöd från medlemmarna kommer vi att kunna hålla emot.

  Arbetsrätt Striden om las

  Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

  Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

  Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

  LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

  LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

  En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

  Välj förnuftet framför fundamentalismen

  Välj förnuftet framför fundamentalismen

  Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

  ”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

  ”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

  Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

  Las-förhandlingarna återupptas

  Las-förhandlingarna återupptas

  För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

  Släpp laghotet – förhandla vidare om las

  Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

  ”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

  ”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

  Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

  Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

  Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

  Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

  Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen