Industriarbetarnas tidning

Fler anmäler vibrationsskador

14 september, 2012

Skrivet av

Nästan alla besökta arbetsplatser som besöktes i Arbetsmiljöverkets insats mot buller och vibrationer fick krav på åtgärder. Brister fanns framför allt i företagens riskbedömningar och hälsokontroller.

Under 2011 anmäldes 831 arbetsskador orsakade av buller. De senaste fem åren har antalet anmälda bullerskador sjunkit från en nivå på cirka 1 000 per år. Samtidigt ökar antalet anmälda vibrationsskador från cirka 350 per år till 434 förrra året.

Förra året genomförde Arbetsmiljöverket en riktad insats mot buller- och vibrationsskador. Av de närmare 400 besökta arbetsplatsena fick nästan samtliga krav på åtgärder. Det rör sig framför allt om brister i företagens riskbedömningar samt att anställda inte erbjuds de hälsokontroller som säkerhetsföreskrifterna anger.

– Arbetsgivarna är skyldiga att göra riskbedömningar i verksamheten. De ska undersöka vilka exponeringar av till exempel buller och vibrationer som finns i verksamheten och åtgärda eventuella problem, säger Bengt Johansson, sakkunnig på buller och vibrationer på Arbetmiljöverket.

Tillsynsinsatsen ledde till drygt 700 krav på riskbedömningar samt 250 krav på hälsokontroller.

Riskerna med buller känner de flesta till. Kunskapen om vibrationer är dock inte lika utbredd. Enligt Arbetsmiljverket utsätts 400 000 personer för vibrationer under minst en fjärdedel av sin arbetstid.

Riskerna finns inom yrken som till exempel maskin- och fordonsförare, montörer, gjutare, plåtslagare, bil- och motorreparatörer och betong- och stenindustriarbetare.

Handhållna verktyg är ett exempel på situationer där anställda exponeras för vibrationer. Med tiden kan nerver och blodkärl skadas, vilket leder till smärta, nedsatt blodcirkulation och förlorad känsel. Varningssignaler kan vara domningar eller stickningar i händerna.

– Det är viktigt att ta pauser för att ge kroppen en chans att återhämta sig, säger Bengt Johansson.

Människor som utsätts för helkroppsvibrationer i till exempel truckar eller skogsmaskiner har svårare att särskilja vibrationsbesvären från andra besvär, eftersom de ofta sätter sig i rygg och nacke. Ofta är det muskulaturen som tar skada, men även diskar mellan kotor i nacke och rygg kan ta skada av stötar och vibrationer.

I år genomför Arbetsmiljöverket ett riktat mätprojekt där de undersöker vilka handhållna verktyg som finns samt mäter vilka vibrationer de som arbetar med verktygen utsätts för.

– Det ska finnas värden på alla maskiner som tillverkaren ska uppge. Vi vill bland annat undersöka om dessa värden stämmer, säger Bengt Johansson.

Under projektet besöks 50 arbetsplatser. Givare som fästs vid maskinerna ska mäta vibrationerna under tiden de används.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.