Industriarbetarnas tidning

GS: Rotavdraget bör gå till miljonprogrammen

20 september, 2012

Skrivet av

BUDGETENBrist på studentbostäder och vanliga bostäder samt ett uppdämt behov av renovering av miljonprogrammen. Fackförbundet GS efterlyser ett större ansvarstagande från regeringen när det gäller bostadsproblemen.

Över hälften av landets kommuner uppger att de har brist på lägenheter som unga efterfrågar. Underskottet av främst hyreslägenheter gör det svårt för unga att flytta hemifrån.

I storstadsregionerna råder brist på alla typer av bostäder. Särskilt i Stockholm, som har vuxit med 200 000 invånare de senaste sex åren, är bristen på bostäder stor. Bostadsbyggandet sker inte álls i samma takt som befolkningsinflyttningen.

Fackförbundet GS tycker inte att regeringen tar ansvar för bostadssituationen i Sverige.

– Eftersom inte marknaden fungerar i sig själv är det här ett statligt ansvar, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Just små lägenheter, som efterfrågas av unga och studenter, blir ofta väldigt dyra per kvadratmeter eftersom kostnaden för kök, bad och avlopp ska slås ut på liten yta. För att få ner kostnaderna och få i gång byggandet av små lägenheter och studentbostäder anser GS att den särskilda investeringsstimulans som fanns för små lägenheter mellan 2003 och 2006 ska återinföras.

De vill också att dagens rot-avdrag ska omvandlas och istället riktas till de allmännyttiga bostadsbolagen för renovering av miljonprogrammen.

Även aktörerna på byggmarknaden har ett ansvar för att få ner kostnaderna, menar Per-Olof Sjöö.

– Med ett industriellt byggande kan man effektivisera byggprocessen. Branschen borde utveckla det industriella byggandet eftersom det är mycket mer kostnadseffektivt än att bygga allt på plats.

Utöver detta anser GS att bolånetaket – kravet på att lägga en kontant handpenning på 15 procent av bostadens pris – gör det svårt för unga att ta sig in i bostadsmarknaden och dessutom hämmar rörligheten.

– Vi ser hellre ett amorteringskrav. Det skulle sänka tröskeln in på bostadsmarknaden, säger Per-Olof Sjöö.

Där får GS medhåll från Trä- och möbelföretagens vd Leif G Gustafsson.

– Bolånetaket försvårar byggandet. Jag ser hellre ett amorteringskrav. Eller använd de tio miljarder som bostadskreditnämnden har. De skulle kunna låna till kontantinsatsen med ett krav på återbetalning på 10-15 år.

TMF saknar satsningar på bostadsbyggande i regeringens höstbudget.

– Det är högst förvånande att regeringen inte tar bostadskrisen på allvar. I Sverige har vi en bostadsbrist på ungefär 250 000 lägenheter, och bostadsbristen är nu ett allvarligt hot mot tillväxten, skriver TMF i ett pressmeddelande.

Regeringen satsar bland annat på att förkorta handläggningstiderna hos länsstyrelsen för att förenkla planprocesserna och göra dem billigare. För att öka byggandet av bostäder som efterfrågas av unga ska regeringen göra en översyn av nuvarande byggregler samt stödja innovativt byggande för unga. De ska också satsa på att informera om vilka undantag från ordinarie byggregler som kan göras vid tidsbegränsade bygglov. De ska också kartlägga var det finns mark som är lämplig för tillfälliga studentbostäder.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?