Industriarbetarnas tidning

Idrottens värsta fiende

4 september, 2012

Jag är fortfarande hängiven och passionerad, men av många skäl är jag i dag betydligt mer skeptisk till elitidrotten än vad jag varit i det förflutna.

I vissa avseenden råder ett vansinne inom idrotten som är dess egen värsta fiende. Det gäller främst pengarna, de dopade aktörerna och riskerna för allvarliga kroppsliga skador.

De olympiska spelen i London 2012 dominerade totalt utbudet av televisionens sändningar i tre veckor. Män och kvinnor från nästan alla världens länder tävlade i en mängd sporter och grenar. 
Tusentals journalister rapporterade i olika 
medier.

Endast ett tredje världskrig hade kunnat konkurrera med de olympiska spelen i fråga om massmedialt utrymme. Åtgärderna och insatserna från det brittiska polisväsendet och vaktbolagen där tävlingarna ägde rum kostade miljarder kronor. Kontrollsystemen på och invid arenorna, flygplatserna, järnvägarna och de offentliga platserna i London har varit de strängaste och mest omfattande i Englands historia.

Simmerskan Therese Alshammar är en av de idrottskvinnor som förtjänar mycket beröm och hon är beundransvärd. Jag vågar dessutom påstå att hon har tränat och tävlat utan att använda otillåtna medel. Hon är ett föredöme inom idrotten. Detsamma gäller för Stefan Holm, Kajsa Bergqvist och Carolina Klüft.

Susanna Kallur har varit skadad i drygt fyra år. Hennes tvillingsyster Jenny avslutade sin karriär som häcklöperska i förtid på grund av en stressfraktur i smalbenet. Trestegshopparen Christian Olsson gav upp efter flera operationer, innan det var dags för de olympiska spelen i London. Therese Alshammar drabbades av diskbråck och tävlade endast i en gren.

Justin Gatlin och Yohan Blake erövrade medaljer i finalen på 100 meter löpning i London. De har tidigare blivit ertappade som dopade. Shelly-Ann Fraser-Pryce vann guldet på 100 meter i de olympiska spelen i Peking 2008 och i London 2012. Hon blev världsmästare i Berlin 2009 på samma sträcka. 2010 avstängdes hon i sex månader sedan hon tagit det morfinliknande preparatet oxykydon.

Den regerande guldmedaljören från de olympiska spelen i Peking, italienaren Alex Schwazer, erkände inför gångtävlingen i London att han tagit bloddopningsmedlet epo. Han lämnade spelen och åkte hem. Den svenska maratonlöperskan Isabellah Andersson misstänker att flera av hennes konkurrenter är dopade.

Sprintern och längdhopparen Marion Jones erkände att hon använt anabola steroider. Hon fråntogs guldmedaljer och dömdes att betala tillbaka prispengar.

Usain Bolt är bevisligen världens snabbaste människa när han springer 100 meter. Han tjänar mycket pengar på tävlingar och reklam. Jag tycker att han är värd de pengarna, eftersom hans karriär som löpare knappast kan vara längre än tio år. En av hans föregångare, Ben Johnson, dömdes och avstängdes för dopning två gånger, innan han slutade tävla.

De främsta männen och kvinnorna inom fri-idrott, längdskidåkning, gymnastik, simning och cykling tränar extremt hårt och de pressar sina kroppar till bristningsgränsen året om i träning och på tävling. Fuskarna som dopar sig riskerar att dö eller att få livslånga kroppsliga men. Pengar och berömmelse torde vara de främsta drivkrafterna för många av dem.

Passion och hängivelse inför idrotten har säkert funnits hos de största stjärnorna åtminstone i begynnelsen av deras karriärer, men de måste alltid räkna med att bli besegrade av någon som fuskar till varje pris.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.