Industriarbetarnas tidning

Inte utan min kepa

3 september, 2012

Skrivet av SANNA GUSTAVSSON

Säg hej, hej, hallå igen till 1880-talets modefluga: kepsen. Den har varit populär till och från genom åren, men nu syns den än en gång på mångas skallar. Så om du behöver täcka flinten eller inte orkar fixa håret – gör som kändisarna och släng på dig en keps. Dagens Arbete har 
träffat arbetarna 
som sällan lämnar kepsen hemma.

Lars Karlsson, 44 ÅR, Visby, 
båtbyggare på CMI Composite

Det hela började 1989, när en 21-årig kille som gillar att åka skateboard köper sin första keps. Och sedan dess har det bara fortsatt. Lars har de senaste 23 åren alltid haft keps på huvudet, både på jobbet och på hemmaplan. För vad vore en surfare utan keps? Inte mycket enligt Lars som nuförtiden har keps just för att han är surfare. På jobbet glider han omkring i en märkeskeps som han köpte i Portugal för några år sedan, när han var med på VM.

– Hittar jag en snygg keps så köper jag den.
Lars äger i nuläget omkring tio kepsar, för när en är ”slut” måste han ha en back-up redo. På båtfabriken har han sin röda Billabong, men hemma använder han alltid en fräsch keps. Och nog har det blivit några kepsar genom åren.
– Som andra gillar jeans eller jackor, så är kepsar för mig. Det är lite min grej.

Staffan Pettersson, 39 ÅR, Visby, 
smed på Bingers Mekan

Staffan har fler kepsar än arbetskamrater. Hela 30 stycken har han samlat på sig och om någon undrar hur eller varför så kommer han att svara att ”det har bara blivit så”. En minns han dock extra väl hur den kom i hans ägor: det var en keps med Yamahamärket på som han fick på köpet när han köpte en ny motorcykel.

Kepsen får vara med både på jobbet och på fritiden, men även Staffan har gränser.
– När jag ska på fest får den minsann stanna hemma.


Niklas Jacobsson, 43 ÅR, Visby, snickare på CMI Composite

Niklas familj inspirerade honom till att bli en flitig kepsanvändare. Han som aldrig tidigare använt keps snodde en från sin 19-årige son, och sedan dess har han varit fast. Men det var i alla fall inte för att täcka flinten, påpekar han och visar sitt bruna hårsvall.

– Men nu slipper jag fixa håret.

När han försöker hävda att han inte använder keps varje dag är en arbetskamrat snabb med att säga emot. Och förutom den välanvända, vita kepsen, som egentligen är sonens, så äger han även en egen. Den är blå med en häst och vagn framtill och dessutom har den fodrade öronlappar som man kan knäppa under hakan.

– Det är en riktigt nördig travkeps som jag fick av min sambo, säger Niklas med ett skratt.


Andreas Lundin, 32 år, Kappelshamn, smed på Visby Smide

Företagskepsar i all ära, men när det är dags att svetsa finns det en annan lösning. En skärmlös variant som är till för att användas under svetshjälmen, men den är det ingen som använder. Så när Andreas ska svetsa vänder han kepsen bak och fram i stället.
Och självklart är det företagskepsen som gäller. Den skyddar mot svetsloppor och dessutom slipper man bli så smutsig, förklarar Andreas.

– Det är så skitigt här.

Weige Hansson, 58 ÅR, Vallstena, 
smed på Bingers Mekan

När det är dags att svetsa åker kepsen bak och fram – annars får den ju inte plats. De senaste tio åren har det blivit en vana för Weige att ha keps. Att vara på jobbet utan den är inte att tänka på.

– Jag har ju flint under, säger han.
Och det är fler än Weige som gjort det till tradition att låta kepsen omfamna huvudet.

– Några här har jag aldrig sett utan keps.


Bert Johansson, ”50-ish”, Ekeby, bilmekaniker på Visby Bilcity

Bert skulle aldrig göra som ungdomarna i dag och lägga flera hundra kronor på en keps. Hans skalle pryds i stället av företagskepsar, för de är ju gratis. ”Hackspettsskydd” kallar han det för, och nog skyddar kepsen mot mycket i Berts liv. På sommaren skyddar den mot solen och på jobbet dämpar den när han slår i huvudet. Vilket händer ofta.

– Det är som att ha en hjälm ungefär, säger han.

Kändisar med en förkärlek till kepsar
  • Rihannas hittills största hit släpptes 2007 och vem kan glömma Umbrella, ella, ella, ella. Kepsen får hänga med i olika färger och former, allt ifrån svarta gubbkepsar i skinn till gröna baseballkepsar.

  • Sveriges konung och statschef, Carl XVI Gustaf, har varit emot många saker genom åren. Exempelvis kvinnlig tronföljd, men kepsar – det verkar han vara för.

  • Curtis James Jackson III, eller 50-cent som han är mer känd som, är ett tungt namn i hiphop-världen. Att se honom utan keps skulle vara lite som att se ett flygplan utan vingar.

  • Tygdockan Skurt var programledare och reporter i tv-programmet Barntrean. Hans kännetecken var en baseballkeps i svenska, danska och norska flaggfärgerna.

  • Golfspelaren Tiger Woods har vunnit i princip allt som går att vinna. Trots det lämnar han nog en bitter eftersmak 
i munnen på de flesta efter mediekarusellen som var kring honom och ex-frun Elin för ett par år sedan.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.