Industriarbetarnas tidning

”Klädkrav måste tjäna ett syfte”

7 september, 2012

Skrivet av

Dagens Arbetes nyhet om kartongarbetaren Anders, som hotats med sparken för sina upprullade byxben, har blivit en ”snackis” som spridit sig till ett 40-tal andra medier. På måndag sätter sig fack och företag och förhandlar. Men rättsläget är osäkert.

I onsdags blev 59-årige Anders Sjöblom hemskickad från sitt jobb på Stora Enso Packaging i Skene och samtidigt varslad om uppsägning. Nyheten snappades upp av ett 40-tal medier i hela Sverige. På Expressen/GT:s nätsida var historien om Anders en av de mest lästa.

I kommentarsfälten är det många som är kritiska till Anders och tycker att han ska skärpa sig och rulla ner byxorna. En del tror att han är ute efter att Stora Enso ska köpa ut honom.

Anders, varför bråkar du. Vore det inte bättre att bara rulla ner byxorna och jobba på?

– Jag kan inte gå tillbaks dit och rulla ner byxorna, då har jag inte vunnit något alls. Någon måste våga säga stopp och tala om hur rötet det är. Jag gillar inte rövslickeriet. Vi behandlas sämre än fångar på fängelset. Det är inte bara byxorna. Vi får inte ha klockor, ringar, smycken eller telefoner. De har till och med förbjudit radio.

Folk som kommenterat artiklar om dig tror att du bara är ute efter att bli utköpt av företaget?

– Löjligt. Jag anser bara att vi som går och jobbar ska ha lite rättigheter. Jag skulle acceptera klädseln om det fanns en vettig anledning. Det finns det inte. Riskerna är inte större för att jag rullar upp byxorna.

Stora Enso hänvisar till säkerhetsaspekter, att det bland annat finns risk för skärskador.

2003 drev dåvarande fackförbundet Metall drev ett liknande ärende på en metallindustri i Tierp. Det handlade om två anställda som vägrade byta ut shorts mot långbyxor. Den infekterade striden var på väg mot Arbetsdomstolen. Metall förberedde sig genom att kartlägga hur många olyckor och tillbud som inträffat på fabriken. Det visade sig att de flesta skadorna skedde på underarmarna, men det fanns inget förbud mot t-shirts. Skador på underbenen skedde in princip aldrig.

Metall kände sig optimistiska inför rättegången i Arbetsdomstolen. Men strax innan förhandlingen gjorde parterna upp.

På måndag sätter sig fackförbundet GS och Stora Enso Packaging i varselöverläggningar om Anders fall. Facket kommer att hävda att det inte finns giltigt skäl för uppsägning.

Skulle fallet gå så långt som till Arbetsdomstolen är rättsläget osäkert, eftersom något liknade aldrig prövats. Dan Holke är chefsjurist på LO-TCO Rättskydd.

– Om arbetsgivaren hänvisar till säkerhetsaspekter måste han kunna uppvisa att det verkligen stämmer. Det är svårt att avgöra. Arbetsledningsrätten ska utföras inom vissa ramar. Det ska finnas rimliga skäl, säger han.

IF Metalls jurist Darko Davidovic resonerar på ett liknande sätt:

– Allmänt kan man säga att om arbetsgivaren vill att de anställda ska klä sig enligt vissa reglera ska det tjäna ett syfte. Till exempel skulle det vara märkligt om någon tvingades bära hörselskydd i en miljö som inte är bullrig.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?