Industriarbetarnas tidning

Protest mot övervåld i Swaziland

7 september, 2012

Skrivet av

I ett brev till Swazilands premiärminister kritiserar LO våldet mot fackligt aktiva samt bristen på demokratisk utveckling i landet. – Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter, skriver LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i brevet.

I mars i år gick alla fackförbund i Swaziland i södra Afrika samman i en gemensam centralorganisation med 50 000 medlemmar. En knapp månad senare upplöstes den av staten, med motiveringen att den inte hade stöd i lagstiftningen.

Sedan den 12 april 1973 förbjuder den regerande kungen Mswati III politiska partier. Enskilda fackliga organisationer är tillåtna, men trots det förföljs och trakasseras fackligt aktiva.

Övervåldet och förtrycket mot fackligt och politiskt aktiva i Swaziland måste få ett stopp, skriver Karl-Petter Thorwaldsson i LO:s protestbrev som bland annat skickats till landets premiärminister M. Barnabas Sibusiso Dlamini.

Senast i juli bemötte polisen fackliga demonstrationer för högre löner med våld som ledde till att tolv personer tvingades uppsöka sjukhus, skriver Thorwaldsson i brevet.

Swaziland är ett kungadöme i södra Afrika där var fjärde vuxen är HIV-smittad. Majoriteten av befolkningen lever på mindre än sju kronor om dagen och få har tillgång till el eller vatten. Samtidigt lever kung Mswati III och hans 13 fruar i överflöd.

Swazierna har börjat kräva demokratiska reformer, men kungen håller emot. Dagens Arbete besökte Swaziland förra året och träffade några av dem som kämpar för och tror på en förändring.

Det svenska fackförbundet GS har i samarbete med Building and Woodworkers International samt LO-TCO Biståndsnämnd, under många år bedrivit ett arbetsmiljöprojekt i södra Afrika. Syftet med projektet är att förbättra hälsa och säkerhet i skogsbruket och träindustrin, men även att sprida information om HIV.

Nyligen åkte GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö till Swaziland för att uppvakta landets arbetsmarknadsminister med krav på bättre arbetsmiljö.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.