Industriarbetarnas tidning

Tågade för fortsatt kalkbrytning

7 september, 2012

Skrivet av Mikael Färnbo

Fackklubben på Nordkalk demonstrerade i går för det nya kalkbrottet i Ojnareskogen på Gotland. De anställda strider för sina jobb och menar att motståndarna överdriver miljöhotet.

Enligt polisen var det mellan 250 och 300 personer som i går kväll samlades vid Österport i Visby för att visa sitt stöd för Nordkalk och för att behålla jobben i kalkindustrin på norra Gotland. Demonstrationen arrangerades av IF Metalls fackklubb på Nordkalk. Förra veckan samlade motståndarsidan, anförda av Fältbiologerna, över tusen deltagare på sin demonstration.

– Men vi är också många som är beroende av de här jobben. Vi vill visa att vi finns och är en del av den här frågan. Blir det inget kalkbrott i Bunge så förlorar vi våra jobb och Gotland en viktig del av näringslivet, sa Jörgen Pettersson, huvudskyddsombud på Nordkalk.

Motståndarsidan argument för att stoppa den nya täkten är dels att Ojnareskogen har en unik artrikedom och dels att den nya täkten riskerar grundvattnet, vilket är en bristvara på Gotland. Men enligt Jörgen Pettersson är farhågorna överdrivna.

– Samma blommor finns på andra ställen. Dessutom har man tidigare visat att man kan flytta vissa arter. Och när det gäller vattenfrågan måste man ju lita på expertisen som säger att det kommer gå bra, sa han.

Men även bland experterna går meningarna isär. Vissa håller med facket, andra motståndarna.

– De har sina experter och vi har våra. Min poäng är att det är alldeles för riskabelt att chansa, säger Olov Söderdahl, ordförande i föreningen Ojnareskogens vänner.

Demonstrationen i går kväll tågade från Österport till Almedalen med plakat som ”Vi behöver jobben inte nobben”, ”Kalken hjärta Naturen” och ”Norra Gotland behöver brotten”. Demonstrationen arrangerades av IF Metalls fackklubb på Nordkalk.

I Almedalen talade bland annat Jörgen Pettersson och Hans Palmqvist, ombudsman på IF Metalls förbundskontor i Stockholm.

– Jag är här för att våra medlemmar ska känna att de har ett stöd från förbundskontoret. När vi har ett beslut, när demokratin haft sin gång och all expertis har uttalat sig, då ska vi också visa vårt stöd i den här frågan. De kan inte vara så att olagliga protester ska kunna stoppa ett taget beslut, sa han.

Hans Palmqvist framhöll också den gotländska kalkindustrins stora betydelse för bland annat stålindustrin.

– Skulle kalkbrytningen försvinna från Gotland hotas betydligt fler jobb än bara på Nordkalk, säger han.

Bland talarna fanns även socialdemokraten och förre riksdagsledamoten Lilian Virgin, Mikael Nilsson, ombudsman på IF Metalls avdelning på Gotland, och Håkan Pihl, Nordkalks projektledare för den nya täkten i Ojnareskogen.

Sen omsider dök också Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård upp i talarstolen. Hennes vädjan till Nordkalk i torsdags att stoppa avverkningen i väntan på utslag från Högsta domstolen har under veckan mött skarp kritik. Avgångskrav restes på flera plakat i demonstrationen.

– Jag ville reda ut en del missförstånd. Det stämmer inte att jag skulle ha pressat på Mellanskog att sluta med avverkningen. Min vädjan berodde på att jag tyckte att situationen tagit orimliga proportioner. Dels var jag rädd för människors liv och hälsa i skogen och dels höll frågan på att splittra ön. Nu måste vi lugna ner känslorna och prata med varandra, sa hon till Dagens Arbete.

För mamma Cimone Frisk, pappa Jerry Olsson och sonen Joss är Nordkalks fortlevnad en förutsättning för att kunna bo kvar på ön.

– Jag är också orolig för vattnet, men man måste ju lita på vad experterna säger. Dessutom behöver vi jobben. De har redan tagit Flextronics, de har tagit försvaret. Har vi inte kvar de här jobben måste vi flytta till fastlandet. Så är det, säger Cimone Frisk.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?