Industriarbetarnas tidning

Våra arbetskamrater ska inte få dö

4 september, 2012

Jag hade velat skriva något roligt i dag, 
något kvickt och spirituellt som jag då skrev om Pappers medlemmar som brukshundar, något som retade några men gladde de flesta.

Kanske kunde jag ha skrivit om mod och harhjärtan som den gången då vi funderade på att bilda ett nytt fack med Grafikerna och Skogs och Trä, något som gladde några men retade de flesta. Ni minns kanske också min rapport från Bangkok 2007 och vad jag en natt drömde där. Ja, något sådant kul hade jag velat skriva, men jag kan inte, inte nu.

”En 26-årig kvinna som fastnade mellan två 20 ton tunga pappersrullar på Iggesunds bruk avled på lördagskvällen. Hon avled troligen omedelbart. Händelsen utreds som en arbetsplatsolycka.”

Det var nära att jag hade missat den lilla notisen då jag skumläste de senaste nyheterna på Svenska Dagbladets hemsida. Jag läste den en gång till innan jag fattade: det hade hänt igen. Genom fönstret på den lilla campingstugan där jag satt kunde jag se två damer med stora bestar till hundar. Damerna, hyggligt överviktiga, klev långsamt av och an i sina flip-flop-tofflor och pratade om något som jag – det insåg jag snabbt – bara var glad över att slippa höra. Hundarna slet i kopplen. Jag tittade på min laptop igen. Notisen stod fortfarande kvar.

Vad gör man när man är på hundutställning på en campingplats i Morokulien och får veta att en pappersindustriarbetare har klämts till döds på sin arbetsplats? Jag fick lust att ställa mig upp och skrika:

SKA DET VARA SÅ DJÄVLA SVÅRT ATT SE TILL ATT MÄNNISKOR INTE BLIR DÖDADE PÅ SINA JOBB!?!

Det fanns ingen att skrika åt, dessutom visste jag svaret: ja, det är svårt. Jag visste också att det på många håll görs stora ansträngningar för att undvika olyckor, det gäller säkert också på Iggesunds bruk, men uppenbarligen görs det inte tillräckligt mycket. De ständigt återkommande olyckorna är det hårdhänta beviset för arbetsmiljöarbetets otillräcklighet.

För några år sedan, i samband med en dödsolycka i en annan fabrik, övade företagets vd på vad han skulle säga på den presskonferens som väntade. ”Det här är en tung industri. Det kommer alltid att ske svåra olyckor”, sade han prövande. Den fackliga företrädaren såg på honom och påpekade att så kunde han väl inte säga; nog hade han väl högre ambitioner än så? Vd:n slog ned blicken och konstaterade att, nej, så kunde han ju inte säga.

Det finns bara en acceptabel vision för döds-olyckor på jobbet och det är nollvisionen. Aldrig, aldrig, aldrig kan vi acceptera att våra kamrater dör när de jobbar ihop sitt levebröd. Alltför länge har vi uthärdat dödsbuden, porträtten och de levande ljusen, minnesstunderna med den gråtande direktören, polisens uttalande i tidningen, krisgrupperna, Arbetsmiljöverkets förelägganden, de anhörigas tackbrev till facket för stöd i en svår tid. Inget av allt detta vill vi egentligen ha. Vi vill ha trygga och säkra arbetsplatser. Vi vill ha våra arbetskamrater vid liv!

Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön, men du har också ett ansvar. Du vet vad du ska göra. Följ säkerhetsföreskrifterna och använd skyddsutrustningen! Anmäl alltid risker, tillbud och olyckor! När facket frågar dig om du vill bli vald till skyddsombud så svarar du: ”Ja tack. Det är ett uppdrag för mig!”

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.