Industriarbetarnas tidning

”20 690 kronor är alldeles för lite”

31 oktober, 2012

Skrivet av

IF METALLNu är det dags för facket och arbetsgivarna att förhandla om din lön och dina villkor igen. 
På Berendsen tvätteri fick de sämst betalda ett extra 
lönelyft av företaget, men lönerna är fortfarande för låga, tycker arbetarna.

Tvättavtalet

  • Det centrala tvättavtalet, som började gälla 
1 juni i år, löper ut den sista juni 2013. Det gav en pott på 654 kronor i löneökning per anställd. Fack och företag ska komma överens om hur pengarna fördelas lokalt.
  • På tvätteriet i Eskilstuna fördelades pengarna lika mellan alla arbetare. I dag tjänar de flesta mellan 20 692 och 21 000 i månaden.

Det händer

  • 1 april nästa år ska de första nya avtalen börja gälla.
  • Före jul ska fack och arbetsgivare utväxla krav.

Dagens Arbete besökte tvätteriet i Eskilstuna för ett år sedan. Vid den tidpunkten hade företaget skjutit till extra pengar för att höja lönerna för dem som låg lägst. Målet var att ingen skulle tjäna under 20 000 kronor i månaden. I juni i år fick alla tvätteriarbetare dessutom 654 kronor i löneökning genom det nya centrala avtalet som gäller hela tvätteribranschen.

– Det var bra att vi som låg lägst fick ett extra lyft, säger Daniel Åteg när vi besöker tvätteriet igen. Vi borde få det i år också, och nästa år. Det här är ett fysiskt tungt jobb med ett tempo som bara blir högre och högre.

– Jag tjänar 20 690 kronor i månaden. Det är alldeles för lågt.

Daniel jobbar med att sortera hotellakan som glider fram på ett band i rask takt. Påslakanen ska stoppas ned i ett hål och de vanliga lakanen i ett annat. Hotellens lakan och handdukar är en mindre del av tvätteriets verksamhet. Det mesta kommer från landstingens sjukvård.

Daniel är en av 140 tvätteriarbetare på anläggningen. Ungefär 70 procent av dem är kvinnor, berättar klubbordförande Tuija Meriläinen. När DA talar med henne har hon just läst nyheten om att LO:s förbund enats om en låglönesatsning i kommande avtalsrörelse.

– Det är bra, säger Tuija. Jag tror inte på speciella kvinnopotter. Det finns män också som tjänar dåligt. Lika lön för lika arbete ska gälla alla.

Hon visar oss den stora tvätthallen med blå säckar som hänger och dinglar på skenor i taket. De glider fram till tvättmaskinerna som ser ut som jättelika metallrör. När de hamnat precis rätt öppnar sig säckarna och släpper ned smutstvätten i maskinen.

Dovran Wilson klättrar upp på en stege och petar loss tvätt som fastnat i maskinens öppning. Både jobbet och lönen är okej, säger han.

– Man märkte att det blev en skillnad efter den senaste löneökningen. Lönen är inte hög, men samtidigt krävs det ingen utbildning för att klara det här jobbet.

I avdelningen ren tvätt jobbar Maria Johansson. För dagen står hon vid en dator och styr ”efterprocessen” av de tvättade kläderna.

Hon matar fram kläder till vikmaskinerna via datorns display och hon tar hand om kläder som hamnat på villovägar. Allt via de chips som sitter insydda i plaggen.

Maria har jobbat på företaget i nio år och tjänar runt 21 000 kronor i månaden.  Hon tycker att företaget borde ha ett lönesystem. Om man lär sig nya arbetsuppgifter ska det också ge mer betalt. ”Man ska kunna påverka sin lön”, säger hon. Själv tillhör hon en mindre grupp som lärt sig att sköta styrdatorn.

Platschefen Kent Karlström håller med om att arbetet vid styrmaskinen ställer högre krav. En viss form av utbildning krävs. Men arbetsuppgiften innebär ändå inte högre lön, per automatik.

Fanns det ett lönesystem på företaget skulle det kunna innebära en annan lönesättning. Han berättar att Berendsen i Ockelbo infört ett sådant system, men det finns i nuläget inga planer att göra det i Eskilstuna.

Kent Karlström tycker inte att lönerna är  låga, jämfört med branschen.

– De flesta jobben är fysiskt krävande, men kräver kanske inte specifik utbildning.

Avtalet som gäller nu på tvätteriet innehåller ingen satsning på de lägst avlönade.

– Vi har en ansträngd situation just nu. Det nya avtalet som vi tecknade med landstingen i våras innebar en prissänkning på 35 procent.    

Hur ser du på din lön?

Susanne Alm, operatör, Berendsen tvätteri.

– Lönen är inte hög. Man får vända på pengarna. Jag har en tonårsdotter som kräver nya kläder och smink. Det kostar. Jag vill helst spara pengar, men det är omöjligt. Det blir ingenting över.

Maria Johansson
, operatör Berendsen tvätteri.

– Vi borde ha ett lönesystem. Om man lär sig nya arbetsuppgifter ska det också ge mer betalt. Man ska kunna påverka sin lön.

Sudehai Axelsson, operatör Berendsen tvätteri

– Man får vara glad att man har ett jobb, men lönen är inte bra. Vi har rekommenderade mål, men märker inte på lönen om vi uppnår dem. Det borde facket kämpa för.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.